El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha anunciat aquest dijous que la parcel·la destinada a equipaments de la nova bocana nord del port acollirà la Facultat de Nàutica de la UPC. En la comissió d’aquest dijous, ha reconegut que s’estan mantenint converses a quatre bandes, amb la universitat, el Port de Barcelona, el Ministeri de Foment i l’Ajuntament. Segons Vives, l’equip de govern de la UPC està acabant de perfilar els requeriments funcionals que haurà de tenir la nova seu.

Així doncs, es descarta definitivament que la Clínica Barceloneta es traslladi a aquesta localització, a tocar de l’Hotel W, tal com s’havia aprovat el 2011 en Comissió de Govern. De fet, Vives ha reafirmat que els serveis sociosanitaris es traslladaran a Sant Andreu.

Amb aquest moviment de fitxes en els equipaments del barri quedaran dues incògnites: què es farà a la seu actual de la Facultat de Nàutica, situada al Pla de Palau, i a què es destinarà tot l’espai que ha quedat lliure a l’edifici de la clínica, a la Barceloneta. Antoni Vives ha deixat clar que tots dos edificis es mantindran com a equipaments. D’una banda, el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà considera “estratègic” que el de la facultat es dediqui a la formació professional. Pel que fa a la Clínica Barceloneta, ha assegurat que es mantindrà el centre de dia i que, a més, hi cabran altres equipaments.

Tots els grups de l’oposició han coincidit a demanar al govern municipal que els veïns de la Barceloneta no perdin equipaments. Jordi Portabella (ERC+Dcat+Rcat) i Janet Sanz (ICV-EUiA) han matisat que cal que aquests edificis continuïn sent equipaments i, concretament, d’ús quotidià. Des del PSC, Sara Jaurrieta ha criticat que l’ús d’aquesta parcel·la hagi quedat congelat durant quatre anys. Per la seva banda, Eduardo Bolaños (PP) ha vist amb bons ulls que la ciutat no perdi la Facultat de Nàutica.

Ni a Vilanova ni al Besòs

Les dificultats econòmiques de la Universitat Politècnica de Catalunya van obligar a repensar la ubicació de la Facultat de Nàutica. En vista de la posada a la venda de l’edifici del Pla de Palau, la comunitat universitària es va oposar a allunyar-se del port i marxar a Vilanova i la Geltrú o al campus del Besòs. En plena polèmica, l’aleshores rector de la universitat, Antoni Giró, va insinuar la possibilitat de quedar-se a prop de les Drassanes. Des de l’Ajuntament, també es va apostar per garantir la continuïtat de la facultat a la ciutat.

Els veïns reclamen un equipament per a gent gran

Més recent és la reivindicació dels veïns de la Barceloneta, que no volen perdre el servei de cures pal·liatives que ofereix la Clínica Barceloneta. La inauguració al setembre del Centre Isabel Roig, a les casernes de Sant Andreu, va comportar el trasllat d’aquesta activitat sanitària fora del barri i l’espai del carrer dels Pescadors ha quedat únicament com a centre de dia. L’Associació de Veïns de la Barceloneta i l’Associació de Veïns de l’Òstia coincideixen que cal un nou equipament sociosanitari encarat a la gent gran.