Valle de los Caidos

Tal com ha anunciat en roda de premsa aquest divendres la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, l’executiu de Pedro Sánchez traslladarà les restes del dictador Francisco Franco de la basílica del Valle de los Caídos a un panteó de titularitat estatal al cementiri de Mingorrubio a El Pardo, a Madrid, el dilluns 10 de juny.

En espera de la decisió del Suprem

Amb aquest anunci es dona per finalitzat el procés per l’exhumació i posterior reinhumació de les restes del dictador, tot i que la família Franco va presentar un recurs per paralitzar el procés, que el Tribunal Suprem va acceptar. Calvo ha remarcat que el Govern “està sempre disposat a acatar les resolucions judicials” i que donen “temps raonable i suficient als tribunals perquè facin la seva feina”, en espera de la decisió del TS.

El Pardo, la millor ubicació

Carmen Calvo també defensa que la ubicació triada al cementiri de Mingorrubio “reuneix les condicions idònies” i “no planteja problemes d’ordre públic i seguretat ciutadana”. Cal recordar que la dona de Franco, Carmen Polo, està enterrada al mateix panteó on es vol reinhumar el dictador. 

La vicepresidenta del Govern ha insistit que és urgent exhumar el dictador i fer del Valle de los Caídos un lloc per a la “memòria i record de les víctimes” de la dictadura. Calvo ha dit que l’espai ha de ser un lloc de “repòs i respecte” de les “veritables víctimes sense la pertorbació que suposa que hi estigui enterrat Francisco Franco”, cosa que fins ara no havia estat així.

El procés de l’exhumació

El procés per a l’exhumació del dictador Francisco Franco va començar el 31 d’agost. El reial decret va ser convalidat pel Congrés dels Diputats al setembre. El 15 de febrer el Consell de Ministres va donar 15 dies a la família de Franco per notificar-los on volien que es traslladessin les restes, i la família va demanar que es fes a la Catedral de l’Almudena de Madrid, però el Govern Sánchez s’hi va oposar.