La líder de l’oposició ha qualificat les eleccions convocades per Rajoy al desembre “d’oportunitat d’or per acabar amb el procés i oferir una alternativa al sobiranisme que ha governat 35 anys Catalunya” i ha proposat un acord a PP i PSC perquè es comprometin a donar suport a la llista més votada el 21-D. Pel que fa al viatge de Carles Puigdemont a Brussel·les, Arrimadas l’ha titllat d’ocurrència i ha valorat que no l’hi servirà de res.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a tots els membres destituïts del govern català que assumeixin les seves destitucions “amb tota normalitat” com ho han fet altres càrrecs, com el fins ara major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, o el que era director de la policia catalana, Pere Soler. Pel que fa a les eleccions del 21-D, Iceta ha explicat que el partit farà un procés participatiu intern per elaborar les llistes i ha lamentat que Puigdemont fes marxa enrere i que no convoqués finalment eleccions.

Des del Partit Popular, Xavier García Albiol ha demanat “celeritat” a la justícia perquè aquells que “han provocat un cop d’estat donin resposta al conjunt dels ciutadans”. En referència a Puigdemont i Junqueras, Albiol ha afirmat que no li agradaria “competir amb aquells que han fet tant de mal a Catalunya” i s’ha mostrat convençut que guanyaran l’independentisme a les urnes: “Per primer cop és factible”.