L’Ajuntament de Barcelona ha enllestit el 60 per cent de les actuacions previstes aquest 2021 per millorar l’enllumenat públic. En total són 80 actuacions repartides per tota la ciutat que tenen com a objectius, renovar l’enllumenat, millorar la sensació lumínica i guanyar en eficiència del servei.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, assegura que “els treballs van a bon ritme, pràcticament hem enllestit el 60 per cent de les obres previstes”.

Eliminar l’enllumenat en façanes

De les 80 intervencions, algunes són més visibles que altres. Aquest és el cas de la que s’ha fet al carrer del Segle XX al districte d’Horta-Guinardó. En aquest tram hi havia enllumenat en façana, que quedava tapat per l’arbrat i provocava que la zona quedés fosca. Ara se n’ha renovat l’enllumenat amb un fanal simple d’uns 4,5 metres d’alçària que il·lumina tant la vorera com la calçada.

A la part esquerra carrer Segle XX abans de l’actuació. A la part dreta, nous punts de llum.

A l’Eixample també s’hi ha fet una actuació similar, concretament al carrer de València entre el carrer de Llançà i d’Entença. La intervenció preveu substituir l’enllumenat existent per fanal doble i abaixar el punt de llum per sota de la capçada dels arbres, amb llum més blanca i més uniforme.

Criteris en la renovació lumínica

Els criteris que s’han tingut en compte en la renovació de l’enllumenat públic aquest 2021 busquen, bàsicament, millorar el rendiment energètic i la sensació lumínica, és a dir, guanyar en zona il·luminada, és a dir que la llum estigui més ben repartida. Això s’aconsegueix amb la incorporació de més llums LED, concretament s’ha incrementat un 26 per cent més en relació a l’any passat.

Apostem pels LED perquè són més eficients i reparteixen millor la llum.
Eloi Badia, regidor Emergència Climàtica i Transició Ecològica

Inversions en tres àmbits

Els set milions d’euros de pressupost previst per a aquestes 80 actuacions s’han desglossat en tres àmbits d’actuacions. Així es destinen 1,9 milions, a renovar l’enllumenat; dos milions d’euros, al manteniment modificatiu i, la resta, 3,2 milions d’euros, a les noves urbanitzacions.