Els bolivians de Barcelona l'han hagut d'esperar sis hores més del previst, però un cop ha fet acte de presència, el president Evo Morales ha estat ovacionat. Alguns venien de lluny: des de Múrcia, Madrid o Sevilla. Per a d'altres veure Evo Morales és més comú (perquè van néixer al mateix lloc) NOEMÍ VARGAS "Es de mi pueblo. Es de Cumasi? Sí, sí, sí, yo soy del pueblo de Evo Morales." La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, en representació dels moviments socials de Catalunya, ha donat suport al president bolivià. Ha dit que la història recent de Bolívia és un exemple de victòria dels moviments socials que ha posat fi al neoliberalisme. I ha presentat així el president ADA COLAU, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la HIpoteca "Evo Morales som tots i totes les que lluitem per un món millor." Evo Morales ha dit que els moviments socials europeus s'han de fixar en la lluita sindical de Bolívia. També ha dirigit unes paraules al president veneçolà, Hugo Chávez, que ahir va anunciar que s'haurà de tornar a operar del càncer que pateix. EVO MORALES, president de Bolívia "En los momentos más difíciles acompañamos. Y acompañamos al hermano Chávez para que se recupere rápidamente y vuelva a seguir luchando por la humanidad, por la vida y por todo el mundo." Si una cosa caracteritza els discursos dels presidents llatinoamericans és la seva extensió. Malgrat les ganes de veure Evo Morales, les dues hores que ha durat el discurs ha fet que la majoria de mitjans de comunicació marxessin. També alguns assistents. D'altres, en canvi, han compaginat el discurs amb una lectura lleugera.

Evo Morales ha defensat la seva gestió al capdavant del govern de Bolívia. Ha repassat moments històrics del país i ha destacat els avenços que s’han fet durant la seva gestió. Morales ha subratllat que l’executiu que presideix lluita per millorar la transparència de l’administració.

El president de Bolívia també ha dedicat unes paraules al “comandant” Hugo Chávez. Diu que vol ser al seu costat “en els moments més difícils” i ha destacat les bones relacions del seu govern amb els executius de Veneçuela i Cuba.

Fira “Comunicando el cambio sin fronteras”

El govern bolivià, l’ambaixada i el consolat a Barcelona han organitzat una fira en què es mostren les últimes novetats de cada ministeri del país. Un dels programes que han presentat és la posada en marxa dels cursos de formació per a bolivians que viuen a l’estranger. El Centre Plurinacional d’Educació Alternativa a Distància permet que els emigrants estudiïn cursos de formació tècnica en construcció civil, confecció de roba, atenció d’infants i atenció a la gent gran.

14.154 bolivians viuen a Barcelona

Els bolivians són el cinquè col·lectiu estranger més nombrós a Barcelona, només superats pels nascuts al Pakistan, Itàlia, la Xina i l’Equador. El gener de 2012 hi havia 14.154 bolivians censats a la ciutat. La tendència, però, és decreixent i durant els últims anys la població de nacionalitat boliviana s’ha reduït. L’any 2008, per exemple, hi havia a la ciutat 18.759 bolivians.

Per districtes, el que concentra més nombre de bolivians és el de Nou Barris (hi viuen el 18,7% dels bolivians de la ciutat), seguit de Sants-Montjuïc (14,4%) i l’Eixample (13,3%). L’edat mitjana dels bolivians que viuen a la ciutat és de 32 anys.