(ACN) El Parlament Europeu aixeca la immunitat als eurodiputats de JxC Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Ho ha decidit el Ple aquest dimarts amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions en el cas de Puigdemont. En el cas de Comín i Ponsatí s’ha decidit per 404 vots a favor, 247 en contra i 42 abstencions.

El president de l’Eurocambra, David Sassoli, haurà de comunicar la decisió immediatament a les autoritats espanyoles, que hauran d’informar-ne les autoritats belgues i escoceses per reactivar les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí, que ja tornen a tenir els ulls posats en la batalla judicial.

En paral·lel, les demandes d’extradició hauran d’estar pendents de les preguntes prejudicials que el jutge instructor del Tribunal Suprem té previst enviar a Luxemburg sobre el precedent belga en el cas de Lluís Puig. El magistrat Pablo Llarena ja ha expressat la voluntat d’enviar una o diverses preguntes prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, un fet que es podria produir també aquesta setmana, segons apunten fonts de la defensa de JxC.

Les reaccions a les xarxes

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, el president del govern en funcions, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent han mostrat el seu suport als diputats amb piulades de suport i esperança.

D’altra banda però, la cap dels socialistes europeus, Iratxe Garcia, ha assegurat que està “molt satisfeta” amb el resultat de la votació del suplicatori. També ho han celebrat Carlos Carrizosa (Ciutadans) i Pablo Casado (PP) qui ha criticat el vot en contra de Podemos.