La taxa farmacèutica va entrar en vigor el 23 de juny passat. Una setmana després, es va començar a aplicar el copagament impulsat pel govern central. Des d’abans que s’implementés l’euro per recepta, l’executiu de Rajoy va avisar que recorreria la mesura davant del Tribunal Constitucional per vulnerar competències de l’Estat.

El govern central va apel·lar aquesta mesura el mes de desembre i divendres va anunciar que faria el mateix amb l’aplicació de la taxa a Madrid.  La decisió de l’alt tribunal s’ha produït sense deliberacions perquè la llei obliga a admetre les qüestions d’inconstitucionalitat que presenta el Govern contra les normes autonòmiques. El recurs presentat demanava la suspensió de la taxa per això, amb l’admissió a tràmit, se suspen automàticament la normativa a l’espera que els magistrats deliberin sobre el cas i n’emetin una sentència.

El portaveu del Govern i conseller de Presidència, Francesc Homs, ha defensat de nou la taxa en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. Homs ha argumentat que amb aquesta taxa s’ha estalviat un 20% de la despesa farmacèutica i s’ha moderat el consum sanitari. El portaveu ha puntualitzat que la suspensió temporal es comença a aplicar des d’aquest dimarts mateix.