Esquerra Republicana no vol que passi una altra setmana, l’enèsima, sense una proposta per a la investidura que permeti formar “un govern efectiu”. “Tenim un acord amb Junts per Catalunya i estem esperançats. El que falta és un candidat per tenir una investidura efectiva. El nom no serà un obstacle“, ha afirmat Marta Rovira, després d’una reunió amb el secretari general de CCOO, Javier Pacheco.

La secretària general d’ERC ha recordat que pertoca a JxC proposar un altre candidat, després que el Suprem va rebutjar deixar en llibertat Jordi Sànchez perquè pogués sotmetre’s a la investidura. “Hem de respectar els seus procediments interns perquè facin [la proposta]”, ha apuntat Rovira, tot i que demana que sigui aquesta setmana perquè “urgeix tenir format un govern efectiu” per “parar els peus al 155”.

La CUP no es mou de l’abstenció

Sobre la possibilitat de proposar un altre candidat a la investidura també s’ha pronunciat la CUP. La diputada Natàlia Sànchez considera que “si el motiu per canviar el candidat és seguir acceptant i acatant el marc del 155, pitjor ens ho posen”. Els cupaires mantenen la decisió d’abstenir-se en la investidura, presa pels òrgans del partit el 3 de març, i no preveuen reobrir el debat en el proper consell polític d’aquest cap de setmana, “si el document és el mateix”.

La CUP considera que la proposta acordada entre Junts per Catalunya i Esquerra “continua tenint mancances importants en polítiques republicanes, procés constituent i articulació de polítiques socials i econòmiques per posar fi als privilegis” d’algunes classes socials. Per aquest motiu consideren que “no hi ha voluntat de saltar els murs que posen el Tribunal Suprem i el Constitucional” i es neguen a donar suport a un programa “merament autonomista”.

La Mesa rebutja un ple que demanava Cs

Qui també té pressa perquè s’activin els terminis són tots els grups del bloc no independentista, que fa setmanes que denuncien la situació de paràlisi que viu el Parlament. Ciutadans havia demanat que se celebrés un ple en què Roger Torrent comparegués per donar explicacions sobre les investidures fallides. Però la Mesa, en una reunió excepcionalment llarga, de més de tres hores, ha declinat la petició per raons formals.

Inés Arrimadas ha acusat Torrent de “negar-se a donar la cara”. “Un senyor que diu que al Parlament es pot declarar la independència, perquè s’hi pot parlar de tot, però que diu que no pot venir a donar la cara és un absurd”, ha criticat la líder de Ciutadans. Per la seva banda, Miquel Iceta, del PSC, ha enviat una carta al president de la cambra en què li demana que aixequi la suspensió del ple d’investidura, ja que les raons que va esgrimir per ajornar-lo (esperar la resposta del TEDH sobre Jordi Sànchez) ja no tenen raó de ser, tenint en compte que la defensa de Sànchez va decidir, finalment, no presentar la petició de cautelars a Estrasburg.