Junqueras al judici 1-O

(ACN) Espanya dubtava de la imparcialitat de l’informe de l’ONU i, aquest divendres, ha demanat la recusació de dos dels cinc membres que integren el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària, després que el grup demanés la llibertat d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Segons ha pogut confirmar l’ACN, Espanya ho ha sol·licitat amb una nota verbal a través de la representació permanent que té a l’ONU, a Ginebra, i preveu fer-ne dues més.

Segons al·lega el cos diplomàtic espanyol, s’han vulnerat aspectes “processals” en la redacció de l’informe i hi ha “incompatibilitats” entre dos dels cinc membres i les defenses de Junqueras, Sànchez i Cuixart. Els dos membres que pretenen que s’apartin del grup de treball de l’ONU són el president relator, el mexicà José Guevara Bermúdez, i el coreà Seong-Phil Hong, tots dos membres des del 2014.

La defensa dels presos davant l’ONU l’ha centralitzada l’advocat Ben Emmerson, que del 2012 al 2017 va ser relator especial de les Nacions Unides per als drets humans i la lluita contra el terrorisme.