La plaça de les Glòries amaga sota terra molt més que un túnel per al trànsit rodat. betevé ha pogut entrar a uns espais secrets que hi ha entre la galeria subterrània i la superfície de la plaça, que han quedat tancats i, de moment, sense un ús definit. Hi ha quatre habitacles, cadascun de mida diferent, entre els 800 i els 1.700 metres quadrats. L’Ajuntament de Barcelona va encarregar un estudi arquitectònic per veure’n les possibilitats.

Fonts municipals apunten que s’està treballant per decidir quins usos poden tenir aquests espais. Un dels condicionants és, sens dubte, l’accessibilitat. L’entrada es fa ara a través de les sortides d’emergència del túnel. Els espais, d’entre sis i vuit metres d’alçària, estan dividits per la meitat per pantalles de formigó separades entre si. A l’habitacle que ha pogut visitar betevé, el més gran de tots, un únic focus ofereix una imatge fantasmagòrica.

Els espais subterranis estan ubicats entre el túnel viari i la superfície de la plaça de les Glòries

Un hivernacle, un umbracle i una gruta

L’estudi Flexoarquitectura, de Tomeu Ramis i Aixa del Rey, va ser l’encarregat d’analitzar els espais i ha presentat a l’Ajuntament una proposta que s’està valorant. L’equip és partidari de no deixar-los tancats, sinó que quedin integrats i que emergeixin en el futur Parc de les Glòries. Per aconseguir-ho, s’ha fixat en els elements que donen singularitat als parcs del segle XIX, com ara un hivernacle, un umbracle i una gruta. I plantegen que tres dels quatre espais puguin tenir aquests usos, combinats amb altres activitats.

En el cas de l’hivernacle, s’imaginen destapar la meitat del sostre i posar-hi vidre perquè hi entri llum. En el cas de l’umbracle, hi hauria una planxa perforada. En els dos casos, es garanteix l’accés des de la plaça i es reserva la meitat de la superfície per a altres propòsits.

Una torre mirador al centre

Pel que fa a la gruta, plantegen un accés a través d’una rampa circular. Aquí, s’imaginen lluerna al sostre per deixar passar poca llum i que mantingui l’aparença d’un espai subterrani misteriós. La gruta es completaria amb una torre mirador a la superfície de 60 metres d’alçària, que s’aixecaria on conflueixen la Diagonal i la Meridiana.

Tot s’ha analitzat tenint en compte el projecte de la Canòpia urbana que inspira el futur Parc de les Glòries que encara s’ha d’urbanitzar entre la Gran Via i el Museu del Disseny. Ara, l’Ajuntament ha d’examinar l’estudi i veure com encaixa. Els arquitectes no han tingut en compte un dels quatre espais, el més petit, perquè el consistori té la idea de convertir-lo en un aparcament de bicicletes, però encara no està decidit.