Per primer cop, un conseller d'Interior ha demanat perdó a les víctimes de les pilotes de goma. Ramon Espadaler ho ha fet just en arrencar la seva compareixença al Parlament i sense citar noms. I tot, per defensar la feina que han fet els Mossos fins ara. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "No és seriós que alguns episodis, respecte als quals encara estem pendents d'un aclariment judicial, que han estat tan puntuals com lamentables i pels quals demano, si cal, perdó, posin en qüestió tot un model de gestió d'ordre públic i, encara menys, tota una policia." Disculpes a banda, Espadaler ha defensat l'ús de les pilotes de goma. Això sí, com a últim recurs i per a situacions excepcionals. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "Nosaltres no estem per la moratòria de les pilotes. Hi ha precedents que l'ús de canons d'aigua han buidat ulls, l'ús de gossos és pitjor o els gasos." Segons el Departament d'Interior, de les més de 13.000 manifestacions que hi ha hagut en els últims anys, només s'han hagut d'utilitzar les pilotes de goma en comptades ocasions. Tot i això, estan disposats a obrir un debat i reduir-ne encara més l'ús. Unes explicacions, però, que no han convençut l'oposició. Diuen que l'informe que s'ha presentat avui és massa general i no aborda realment el problema de les pilotes de goma.

El conseller d’Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha assegurat que l’ús de mesures coercitives robustes “són necessàries” encara que excepcionals, tot i que ha deixat la porta oberta a incrementar-ne la regulació. Espadaler ha dit que Interior pot fer que sigui més excepcional el seu ús, però que el mandat del departament és el de mantenir l’ordre públic. El conseller ha comparegut davant la comissió creada pel Parlament per estudiar i debatre els models de seguretat i ordre públic i l’ús de material antiavalots en esdeveniments de masses.

Espadaler ha descartat aplicar una moratòria a l’ús d’aquest tipus d’armes, tal i com havia demanat el Síndic de Greuges, Rafael Ribó.  El conseller ha demanat perdó a les víctimes “dels comptadíssims casos” en què s’ha utilitzat aquesta “eina robusta”, però n’ha justificat el seu ús. Ha dit que si no s’hagués fet servir, els Mossos haurien d’haver fet servir armes alternatives o hauria estat un “daltabaix extrem”; “L’òptim és disposar d’aquest instrument robust per no haver d’usar-lo mai”, ha dit.

L’oposició en bloc ha acusat Espadaler de manca de concreció i ha demanat que es presenti a la comissió un informe més en profunditat sobre l’ús de les pilotes de goma.