El partit dels Escons en blanc té cap de llista perquè l’ha de tenir. Però ni Ricard Blancafort ni cap dels noms que el segueixen ocuparan mai cap escó per una raó tan simple com el seu compromís: deixar l’escó en blanc, com a acte de protesta, perquè aquesta absència faci visible un vot que, diuen, no representa ideologies ni cap mena de política.

Tot i la joventut del partit, creat el juliol de 2010, els seus integrants es declaren hereus d’Escons insubmisos, que va néixer per a les eleccions municipals de 2003. Així, considerant aquesta formació prèvia, Escons en blanc – Ciudadanos en blanco ha participat en sis comicis electorals. Els millors resultats, però, no els han obtingut a cap dels que s’han fet a Barcelona, sinó a les autonòmiques de 2010, quan el 0,79% de l’electorat els va donar suport amb 5.615 vots. En l’àmbit ciutadà, el districte de Gràcia és qui més vots els va donar, aproximadament un 1,2% dels vots.

Una de les prioritats de la formació és la reforma de la Llei electoral, per aconseguir que el vot en blanc tingui representació en forma d’escons buits. Els membres del partit consideren que el vot en blanc cau en l’oblit i per això volen que en quedi constància en forma d’escó buit. No volen cap altra cosa i per això no disposen de cap programa electoral que detalli ideologies, ni mesures a emprendre.

[Les 25 candidatures de les eleccions municipals de 2011]