KÀTIA IGLESIAS "Respecte als carteristes i manters hem trobat una solució conjunta. Consisteix a augmentar les ajudes als col·lectius més febles. Creiem que caldria legalitzar la venda ambulant de productes i habilitar espais per als manters." ALI VIJULAN "En l'àmbit del metro i del tramvia s'hauria d'abaixar el preu de les targetes, així es podria reduir el nombre de persones que no paguen." ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "A mi no hi ha hagut res que m'hagi sonat irrealitzable o impossible. Hi haurà coses que requeriran que tots els grups o la majoria ens posem d'acord. Però entenc que si estem convençuts que aquestes mesures poden millorar les nostres vides hem de fer tot el que estigui a les nostres mans perquè sigui possible des de dins o des de fora de la institució."

Aquest curs escolar 11 escoles públiques i concertades de la ciutat, que representen més de 350 alumnes, han participat a la XXI Audiència Pública als Nois i Noies. Es tracta d’una forma de participació, a través de la qual l’alumnat de 6è de primària, secundària i educació especial han fet propostes a l’Ajuntament. El tema que s’ha tractat en aquesta edició, amb els diferents grups polítics i representants de districte, ha estat la seguretat i la ciutat.

Han obert l’Audiència Pública l’alcaldessa, Ada Colau, i la regidora de Participació i Districte, Gala Pin. Durant el manifest que han llegit els nois i noies han destacat, per exemple, les cites que eludeixen al fet que “les penes no són proporcionals als delictes comesos i això genera desigualtat social”. També han dit que la ciutat “és força segura” però en un mapa han destacat llocs de situacions de risc, mobilitat i paisatge urbà. Han demanat també “legalitzar la venda ambulant de productes i habilitar espais per als manters” i s’han compromès “a pagar el preu del bitllet dels transports públics, així les nostres accions serviran d’exemple a altres ciutadans”. En resposta a les demandes dels escolars, l’alcaldessa Colau ha dit que ha trobat a faltar el tema del masclisme i el “bullying” ja que, diu, creen molta inseguretat a molts ciutadans de la ciutat. Colau també ha dit als escolars que no veu cap proposta irrealitzable, però caldrà que tots els grups polítics es posin d’acord.

Dins el torn de preguntes als polítics, els joves han preguntat per la situació de les persones refugiades. En aquest cas, Colau ha assegurat que més de 200 persones cada mes han anat als serveis municipals a sol·licitar asil i per això, diu, l’Ajuntament ha augmentat els recursos i els fons de cooperació. Davant la pregunta sobre la manca de carrils bici, l’alcaldessa ha assegurat que segueix en peu la proposta de triplicar el nombre de carrils bici de Barcelona, “sempre que hi hagi seguretat per a vianants i ciclistes. No es tracta de confrontar sinó fer carrils bici segurs”, ha dit.

Malgrat la presència de nois i noies, govern i oposició no han evitat polemitzar sobre la seguretat. El regidor de CiU, Raimond Blasi, ha dit que a la Guàrdia Urbana “li falta confiança” per part de l’Ajuntament, i ha afegit que això pot generar “un punt d’inseguretat” als joves. El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha transmès tranquil·litat als alumnes. “La Guàrdia Urbana són uns grans professionals que no es deixaran manipular per unes opinions o unes altres”, ha dit Recasens, que ha etzibat: “no hi ha problema amb la Guàrdia Urbana”.

Una pregunta sobre els nous comptadors de llum que generen ones electromagnètiques ha creat confusió entre l’alcaldessa i els regidors presents a l’Audiència Pública perquè no sabien com respondre. En aquest cas, Colau ha instat a seguir treballant en tot el que estigui relacionat amb la contaminació.