El Plenari de Sants-Montjuic ha donat llum verda a la modificació del Pla especial urbanístic que ha de servir per tirar endavant la finalització de l’Escola Municipal de Música de Sants. S’ubicarà en un edifici a mig construir a tocar dels Jardins de Can Mantega. L’equipament s’hauria d’haver posat en marxa aquest curs però, tot i l’aprovació del PEU, el govern del districte ha anunciat que el projecte no es podrà executar aquest mandat perquè s’ha decidit prioritzar altres inversions.

L’edifici que ha d’allotjar el centre de formació musical municipal està situat al carrer de Papín amb el carrer de Miquel Àngel. El va adquirir l’Ajuntament de Barcelona el 2015, quan l’antic propietari, l’Orfeó de Sants, va entrar en concurs de creditors. L’edifici es va quedar a mig construir i així continua des de llavors. El 2018 el consistori va anunciar que serviria per allotjar la primera escola municipal de música que donaria servei als districtes de Sants-Montjuïc, les Corts i l’Esquerra de l’Eixample.

La idea era obrir l’equipament aquest curs 2021-2022 amb 500 alumnes i amb un auditori amb capacitat per a 300 persones. Això no ha estat així i ara el districte de Sants-Montjuïc ha confirmat que el projecte, que actualment no té ni dotació econòmica ni calendari d’obra, es guardarà en un calaix fins al mandat vinent. “La voluntat és aprofitar l’estructura que ja es troba construïda a la parcel·la, però hem decidit posposar l’obra per al proper mandat perquè hem prioritzat altres inversions”, ha explicat la consellera de Barcelona en Comú Carolina López al Consell Plenari de Sants-Montjuïc.

Hem decidit posposar la construcció de l’Escola Municipal de Música de Sants fins al proper mandat
Carolina López, consellera Barcelona en Comú

Això sí, la modificació del Pla especial urbanístic serveix per ajustar els paràmetre d’ordenació del sòl, unificar les parcel·les existents i també preservar la qualificació de l’equipament com a cultural i docent.

Un equipament que tirarà endavant sense consens polític

La decisió d’encabir una escola municipal de música en l’edifici de l’antic Orfeó de Sants es va fer en el marc del procés de definició del pla d’equipaments de la zona centre de Sants-Montjuïc. Tot i això, l’equipament no té actualment el suport de tots els grups municipals, alguns dels quals al·leguen que la decisió es va prendre fa quatre anys amb un nombre escàs de vots. Els consellers de Ciutadans i Junts per Catalunya al districte de Sants-Montjuïc, per exemple, aposten per encabir-hi un equipament cultural diferent i Esquerra Republicana lamenta que els diferents governs municipals no hagin prioritzat, fins ara, intervenir en aquest edifici a mig construir.