El president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha assegurat que l’Ajuntament ha fet un gir cap a una política de llei i ordre i ha definit d’espectacle les actuacions policials dels darrers dies (per exemple, la de dimarts passat contra els carteristes al metro o el dispositiu a la zona d’oci del Port Olímpic). En una entrevista a la Cadena Ser, Maragall ha dubtat sobre l’eficàcia d’aquests tipus d’intervencions dels cossos de seguretat perquè, segons ha afirmat, moltes vegades “només serveixen per traslladar el problema de lloc”. Per això, el líder dels republicans a l’Ajuntament ha apostat per acompanyar les actuacions policials de polítiques socials i d’una redefinició del model de seguretat per tal de prevenir els fets delictius.

Maragall ha apel·lat a la responsabilitat i ha demanat als caps de seguretat que les actuacions policials no generin alarma social perquè el resultat, ha dit, estimula l’aparició de moviments ciutadans sota les ordres de partits d’extrema dreta.

La gestió de l’Open Arms

El republicà també ha valorat com a “escassa” la presència pública de l’alcaldessa, Ada Colau, durant l’estiu i ha assegurat que les decisions polítiques les pren la part socialista del govern. El líder d’ERC a l’Ajuntament ha parlat sobre la gestió que s’ha fet de l’Open Arms, que finalment a finals d’aquest mes d’agost va desembarcar a l’illa de Lampedusa per ordre de la fiscalia italiana. Amb relació a aquest tema, ha qüestionat la manca de lideratge de l’Ajuntament i ha afirmat que s’hauria d’haver tingut una actitud més proactiva a l’hora de facilitar els mitjans de transport necessaris per afavorir l’arribada dels immigrants.

La Diada i la unitat

Sobre la Diada que tindrà com a punt central i final la plaça d’Espanya de Barcelona, Maragall ha afirmat que serà un èxit i ha afegit que més enllà de les diferències que hi pugui haver entre partits, tots coincideixen a l’hora de defensar la independència i la llibertat dels presos polítics.