L’expresident del Grup Municipal d’ERC a Barcelona Ernest Maragall no ha aclarit la seva opinió sobre una eventual estrada dels republicans al govern Collboni, però sí que creu que encara cal més debat sobre la qüestió. En una entrevista al ‘Cafè d’idees’, de TVE, Maragall ha afirmat que si s’hagués celebrat el congrés d’aquest dijous, ell hauria dit: “Ara i així, no. En aquest moment i d’aquesta manera, no”. I ha afegit: “Estem en una circumstància de país que és molt exigent i que s’han de prendre decisions de país”.

Per això creu que els afiliats d’ERC, “amb la seva presència massiva”, van enviar un missatge clar: “No correm tant”. Segons Maragall, hi havia molta gent amb ganes de dir que així no s’havia d’entrar al govern de Barcelona, i segurament molta gent amb ganes de dir que sí.

Un acord elaborat des del mes de febrer

L’exlíder republicà entén que és obvi que feia falta un debat “que no està ni molt menys esgotat”, i ha explicat que l’acord amb el PSC està elaborat des de febrer, abans que es convoquessin les eleccions a Catalunya. Entén que hi hagi una certa impaciència dels que havien arribat al pacte, “però des d’aleshores han passat una colla de coses”. Maragall ha dit que la situació que es va viure durant el congrés extraordinari d’ERC — que es va anul·lar per manca d’aforament — demostra que hi ha una demanda clara de fer política per part de la militància d’ERC i que l’organització “és viva”.

Sobre les negociacions al Parlament de Catalunya, Maragall ha deixat la porta oberta tant a PSC com a Junts per a un acord d’investidura, i creu que la repetició electoral seria una mala notícia. En aquest sentit, ha demanat al PSC valentia per poder arribar a un acord, si volen que ERC investeixi Salvador Illa: “Hem d’estar de rebaixes? Més aviat és al revés”.