L’alcaldable d’ERC, Ernest Margall, ha endurit la pressió contra la candidata a la reelecció, Ada Colau, a les portes del cara a cara que se celebrarà aquest divendres. El republicà ha reclamat a Colau que condicioni qualsevol acord amb el PSC a la posada en llibertat dels presos independentistes: “Es pensa comprometre amb objectius de llibertat dels presos o pensa seguir instal·lada en l’ambigüitat?”, li ha preguntat.

Maragall ho ha dit davant del “festeig que s’està fent visible aquests dies entre els comuns i el PSC” de cara a les eleccions municipals del 2019, i per això el republicà ha reblat: “Barcelona no jugarà a l’equidistància, no acceptarà ser una peça de canvi en el seu tauler de repartiment de poder”. Maragall també ha demanat que els comuns condicionin qualsevol pacte amb el PSOE a l’Estat “al reconeixement del dret a l’autodeterminació de Catalunya, a la celebració d’un referèndum”.

Maragall ho ha assegurat des de la presó Model, tancada el juny del 2017 després d’un acord entre el govern municipal d’Ada Colau i la conselleria de Justícia del republicà Carles Mundó. De fet, Mundó ha enviat un missatge en vídeo (perquè és a Madrid pel judici del procés) en què ha posat la Model d’exemple que “vam aconseguir complir amb el compromís que vam prendre”. I ha confiat: “Estic convençut que Maragall complirà tots els compromisos”.