FRANCESC HOMS, conseller de la Presidència: "La redempció del nostre país no vindrà del que ens pugui oferir l'estat espanyol, ni per allò que ens pugui oferir ningú des de fora, és evident que tot allò que se'ns pugui oferir serà ben rebut, com tot allò, segur que nosaltres poguem oferir a d'altres, però la redempció, l'essència de la redempció del nostre país vindrà de nosaltres mateixos".

El comissari del actes de commemoració del Tricentenari, Miquel Calçada, i el conseller de la presidència, Francesc Homs, han explicat els actes que organitzarà la Generalitat durant tot l’any que ve al Born Centre Cultural. Calçada ha explicat que l’objectiu de la celebració és “commemorar, cohesionar, reimaginar i projectar”.

Els actes institucionals seran el de l’arrancada de les celebracions, l’11 de gener a la Seu Vella de Lleida, el de la celebració del dia 11 de setembre i el de cloenda. A més també es farà el 1er Congrés Internacional de Prospectiva, a la Fira de Barcelona, i el 1er Fòrum Internacional d’Educació i Tecnologia a Tarragona.

Pel que fa als actes culturals, al Museu d’Història de Catalunya es farà l’exposició ‘300 Onzes de Setembre’, al MNAC una mostra dedicada al pintor Antoni Viladomat i Manalt, i una altra de Perejaume. Al MACBA es podrà veure ‘L’artista, la història i el futur’. I a partir del març de 2014 es començaran a fer rutes per diversos municipis que van viure de prop els fets de 1714.

Aquests són només alguns dels actes que hi ha programats. En la presentació Francesc Homs ha fet un discurs amb molt contingut polític. Ha dit que “La redempció del nostre país no vindrà del que ens pugui oferir l’estat espanyol, ni per allò que ens pugui oferir ningú des de fora, és evident que tot allò que se’ns pugui oferir serà ben rebut, com tot allò, segur que nosaltres puguem oferir a d’altres, però la redempció, l’essència de la redempció del nostre país vindrà de nosaltres mateixos”.