Esquerra ha admès que les negociacions sobre les ordenances fiscals amb el govern municipal avancen, però no prou per votar-hi a favor. De moment, han acordat rebaixar la taxa de la grua un 10 per cent per a aquells conductors que no tinguin cap multa en l'últim any, i també s'ha pactat reduir la nova taxa de desenganxament, la que s'aplicarà abans que la grua s'hagi emportat el vehicle. El que encara separa els republicans d'aquestes ordenances és l'impost de béns immobles, l'IBI. Volen més compromís del govern per reduir-lo a les rendes més baixes amb subvencions. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "La manera intel·ligent de fer una fiscalitat progressiva sobretot és ajudant aquella gent que té més problemes per arribar a finals de mes, i això és el que estem intentant." Convergència, Ciutadans i el PP ja han avançat que hi votaran en contra perquè no comparteixen l'augment de l'IBI als pisos més cars, a proposta del PSC. XAVIER TRIAS, president del Grup Municipal de CiU "Creiem que aquesta no és una bona eina redistributiva. Això es fa a través de la renda i no es fa amb aquesta via de l'aplicació de l'IBI. CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans "Con esa progresividad que el Partido Socialista ha intentado introducir en las ordenanzas, lo único que ha conseguido es incrementar el IBI a buena parte de la clase media barcelonesa." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "El Partit Socialista fa a Barcelona exactament el mateix que Artur Mas fa a Catalunya. Que és posar el futur de la nostra ciutat en mans de la CUP." Les ordenances tindran 18 vots a favor, de Barcelona en Comú, el PSC i la CUP. I 18 en contra, de Convergència, Ciutadans i el PP. Amb l'abstenció d'Esquerra es genera un empat que resoldrà el vot de qualitat de l'alcaldessa, i que farà que les ordenances puguin tirar endavant.

El president del Grup Municipal d’ERC, ALfred Bosch, ha explicat per què els republicans s’abstindran en la votació. Segons ha afirmat, les propostes sobre l’IBI separen el seu grup de l’acord amb el govern, ja que voldrien aplicar bonificacions del rebut d’aquest impost a les rendes més baixes. Tanmateix, ERC i el govern han pactat mesures com la rebaixa de l’IBI als comerços emblemàtics, la rebaixa a la meitat de la taxa per “desenganxar” la grua i un descompte del 10 % en la taxa de grua als qui no tinguin multes de trànsit l’últim any.

L’abstenció d’ERC fa preveure que en la votació de dilluns en el ple extraordinari hi hagi un empat a 18 vots a favor (BComú, PSC i CUP) i 18 en contra (CiU, C’s i PP). Vista aquesta situació, el vot de qualitat de l’alcaldessa, Ada Colau, permetria l’aprovació inicial dels comptes.

CiU, C’s i PP carreguen contra les ordenances fiscals

Els presidents dels grups municipals de CiU, C’s i PP han criticat la proposta d’increment de l’IBI als immobles amb més valor cadastral. Xavier Trias (CiU), ha negat que l’augment de l’IBI sigui una bona mesura redistributiva de la riquesa. Carina Mejías (C’s) ha criticat que la mesura servirà per posar més pressió fiscal sobre la classe mitjana; i Alberto Fernández Díaz (PP) ha assegurat que el PSC posa la ciutat en mans de la CUP.