JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "El Parlament i el Govern tenen competències en aquest àmbit. Sense llançar les campanes al vol, volem una iniciativa legislativa que permeti augmentar la protecció dels establiments emblemàtics, que no arriben a 200, i que donen una forta singularitat a la ciutat."

La Llei d’arrendaments urbans (LAU) estatal de 1994 va acabar amb la pròrroga indefinida dels lloguers d’habitatges, però va preveure una moratòria de 10 anys per a la fi dels lloguers de renda antiga (actualitzables només segons l’IPC) en els locals comercials. La data per a la liberalització total d’aquests lloguers és, doncs, l’1 de gener de 2015. Però els efectes d’aquest canvi regulatori ja s’estan deixant notar al panorama comercial de la ciutat. Hi ha locals històrics que, amb la fi de la renda antiga, podrien haver de pagar fins a 10 vegades més. I no poden. Per això, durant els darrers mesos, han anat anunciant que tancaven establiments emblemàtics com Joguines Monforte, a la plaça de Sant Josep Oriol; la Llibreria Canuda, al carrer del mateix nom; o el Colmado Quílez, a la rambla de Catalunya.

El govern municipal fa mesos que anuncia un pla per protegir els comerços històrics i emblemàtics de la ciutat, que fa anys que estan censats en més d’un centenar. Va ser la resposta de l’alcalde, Xavier Trias, al prec d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) en el darrer ple municipal. Segons ha recordat avui Jordi Portabella, el seu grup ha portat fins a sis iniciatives a l’Ajuntament per mirar de protegir els comerços emblemàtics de l’efecte de la LAU. El prec del mes passat demanava una suspensió temporal de la concessió de llicències d’activitat, per tal d’evitar el traspàs d’aquests locals. L’alcalde va assegurar que això no seria legal, però la setmana passada va plantejar la suspensió de llicències d’obres per reformar els locals.

Per superar aquestes dificultats legals, ERC planteja ara una iniciativa legislativa al Parlament que pugui restringir l’aplicació a Catalunya de la Llei d’arrendaments urbans. Jordi Portabella assegura que la Generalitat de Catalunya té competències per regular el lloguer d’aquests locals, que en multiplicar-ne el preu acaben representant la fi d’establiments emblemàtics que aporten identitat a la ciutat i són mostra de l’esforç de generacions de comerciants per mantenir-se i tirar-los endavant.