En el dia de l'estrena, Ada Colau i Jaume Collboni han entrat junts al plenari per simbolitzar el nou govern de coalició. Però a l'hora de seure, tots dos ho han fet per separat. L'alcaldessa, a la presidència, i Collboni al seu escó habitual de líder socialista per marcar perfil. Esquerra i la CUP s'han distanciat del nou executiu amb intervencions dures però amb alguns tocs d'ironia. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Tenim govern a un banda i govern a l'altra banda, i estem en aquest estrany entrepà. ERC és el tall, és l'espetec d'aquesta casa." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Esteu convidats absolutament a incorporar-vos i sobretot el senyor Bosch si vol deixar de ser el formatge enmig d'aquest entrepà, té totes les portes obertes a entrar al govern." ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "No entrarem a un govern que vagi cap enrere, que quedi clar." JOSÉ LECHA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona "Avui sumem quatre nous regidors al govern però resten la possibilitat d'arribar a acords en temes rellevants de ciutat amb la CUP Capgirem Barcelona." La resta de grups han criticat el pacte de Colau amb el PSC. FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "Tornar al que ha estat el govern de fa 32 anys, d'ICV i el PSC. Realment la revolta és grossa." MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Se ha basado en el reparto de poder. Pero no sabemos exactamente cuáles son sus prioridades." FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Me está diciendo ahora que si el PSC era la mafia, la cosa nostra es el gobierno de la casa gran." El líder socialista ja s'ha estrenat avui responent a un prec de l'oposició com a segon tinent d'alcalde. COLLBONI, tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació "Quan no porto encara 48 hores. Jo no els hi demanaré 100 dies però home, 100 hores sí." "Potser no en 100 hores però sí que en les properes setmanes i mesos i veient els discursos d'avui d'ERC i la CUP, el nou govern haurà de cuidar les relacions amb aquestes formacions d'esquerres si les vol seguir tenint com a aliades. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia."

El primer ple del nou govern de coalició entre BComú i el PSC no s’ha traduït en cap canvi d’ubicació dels regidors al Saló de la Reina Regent. En un debat sobre els canvis en el cartipàs municipal, el president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha ironitzat que tot i estar a l’oposició, els republicans seuen a la bancada entre els regidors de BComú i del PSC, una situació que ha descrit com “un entrepà”. “No saben on seure”, ha afegit. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha reiterat de nou l’oferta a ERC per entrar al govern i “reforçar-lo”, proposta que Bosch ha tornat a descartar. “Vostè comparteix govern de la Generalitat amb Convergència, un partit molt antic del qual podríem dir moltes coses”, ha etzibat Pisarello a Bosch.

La presidenta del Grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha, ha lamentat la “valentia” de l’alcaldessa per “pactar amb la màfia i vendre-ho com un pacte de progrés i sense despentinar-se”. Lecha ha augurat un distanciament dels cupaires amb el nou executiu: “Avui sumen quatre regidors al govern, però resten la possibilitat de trobar acords amb la CUP.” Pisarello ha replicat la CUP amb exemples de governs locals en què els cupaires han pactat amb PSC o CDC.

El portaveu de CiU, Joaquim Forn, s’ha preguntat amb ironia si “la revolta democràtica és tornar a un govern del PSC i ICV”. Forn ha dit que el govern és “feble” amb 15 regidors, i ha assegurat que “els seus socis estan més allunyats que mai”. La líder municipal de C’s, Carina Mejías, ha afirmat que el pacte de govern s’ha basat en “quotes de poder” i que les dues formacions han expressat “moltes contradiccions”. El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha recordat a l’alcaldessa que ella havia qualificat de “màfia” el PSC en el passat i ha fet un joc de paraules. “M’està dient que si el PSC és mafia, la Cosa Nostra és al govern de la Casa Gran?”, ha dit.

El segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha defensat l’acord com una opció dels socialistes “per afavorir la governabilitat de la ciutat des de les esquerres”. En un to conciliador, Collboni ha allargat la mà als partits d’esquerres per arribar a acords, oferta que ha fet extensiva també a la resta de formacions del plenari.