Enquesta eleccions municipals El Periódico

Quan encara falta mig any per a les eleccions municipals de Barcelona, una de les primeres enquestes que s’ha publicat dona la victòria a ERC tot i que amb un resultat que li impediria governar en solitari. L’enquesta que publica aquest dijous ‘El Periódico’ dona als republicans entre 10 i 11 regidors, el doble dels que tenen ara, i els mateixos que actualment té el govern d’Ada Colau, que s’ha vist obligat a fer molts equilibris per tirar endavant el mandat.

Segons l’enquesta, elaborada pel GESOP entre el 2 i el 4 d’octubre, Barcelona en Comú passaria dels 11 regidors que té ara a obtenir-ne entre vuit i nou. Ciutadans seria la tercera força política amb set regidors, dos més que ara. Aquests resultats, però, no valoren quin efecte pot tenir la candidatura de Manuel Valls, que ja ha dit que vol presentar-se als comicis en una candidatura plural al marge de la formació taronja. També guanyaria dos regidors el PSC, que n’obtindria set, mentre que el PDeCAT seria la formació que més pes perdria al consistori i passaria dels 10 regidors que va obtenir el 2015 a cinc. La CUP repetiria els tres regidors actuals o en podria sumar un quart, mentre que el PP, encara sense candidat oficial, es quedaria fora del consistori

Amb aquests resultats la formació de govern passaria obligatòriament pels pactes postelectorals. Una possibilitat seria el pacte entre ERC i Barcelona en Comú, que sumaria 20 regidors, un menys de la majoria absoluta (21). El bloc independentista (ERC+PDeCAT+CUP) tampoc no sumen i es queden amb 18-20 regidors.

Ernest Maragall, el més ben valorat

Pel que fa als candidats, l’enquesta situa el candidat d’Esquerra, Ernest Maragall, com el més ben valorat i l’únic que aconsegueix l’aprovat amb un 5,5. El substitut d’Alfred Bosch passa al davant de Neus Munté (4,9) i de l’alcaldessa, Ada Colau, que tampoc no aprova (4,8). Quan encara falta definir algunes candidatures i també els caps de llista, Manuel Valls és el que obté la pitjor puntuació, amb tres punts.