ERC denuncia la manca de presència d’artistes femenines en la programació musical de les Festes de la Mercè 2024. Des del grup municipal apunten que en l’edició d’enguany han detectat una caiguda de la presència femenina, “especialment en les hores de màxima assistència i als escenaris principals”. Un fet que, diuen, implica “un retrocés en la lluita per la igualtat”.
A través de les xarxes socials, la regidora d’ERC a Barcelona, Eva Baró, ha declarat que “la cultura és un dels àmbits estratègics per assolir la igualtat, i no podem permetre que es faci enrere en un esdeveniment tan important com les Festes de la Mercè”.
Presentaran una iniciativa per a esdeveniments futurs
En aquest sentit, denuncien que es tracta d’una situació incoherent amb el compromís de Barcelona com a ciutat feminista. Per aquest motiu, els republicans exigeixen més paritat en esdeveniments futurs i han anunciat que presentaran una iniciativa en forma de proposició en la propera comissió de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona.
La iniciativa demana que es prenguin mesures immediates per assegurar que en les futures edicions de la Mercè i altres esdeveniments culturals es garanteixi una representació equilibrada d’artistes femenines, en línia amb les polítiques de gènere de l’Ajuntament.
Pregoners de la Mercè, camí de la paritat
L’àmbit que sí que va camí de la paritat és el dels pregoners. Enguany, Carme Solé Vendrell és l’escollida per ser la pregonera de la Mercè. L’artista és reconeguda internacionalment per les seves il·lustracions infantils i per ser una gran defensora dels drets dels infants. La il·lustradora és l’encarregada de donar el tret de sortida a la Festa Major de Barcelona, després que l’escriptora Najat El Hachmi ho fes l’any passat. Des del 1977, després de les primeres eleccions democràtiques, hi ha hagut 17 pregoneres, un 35 % en 48 edicions. Ara bé, amb els últims 25 pregons, des de l’any 2000, s’ha aconseguit per primera vegada la paritat, perquè hi ha hagut 13 dones.