El grup d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona ha defugit la polèmica amb Junts pel Catalangate, el cas d’espionatge a membres de l’independentisme. El tema centrarà aquest divendres un ple extraordinari que els republicans han pactat amb BComú, però Junts se’n va desmarcar i portarà a votació una proposta diferent en el ple ordinari de després. El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha dit que l’important és denunciar l’espionatge i que “tota la resta són matisos”.

Coronas ha explicat que fins divendres buscaran el màxim consens “perquè el missatge sigui molt clar” i ha defensat un ple extraordinari perquè hi ha dos regidors (Ernest Maragall i Elsa Artadi) a la llista de persones espiades. Sobre les peticions de Junts (protecció contra l’espionatge i que l’Ajuntament presenti una denúncia pels regidors afectats), ha dit que la proposta que fa ERC ja ho inclou en certa manera i que estan oberts a introduir-hi canvis.

L’objectiu és denunciar la gravetat dels fets; tota la resta són matisos i treballarem perquè el missatge del plenari sigui molt clar
Jordi Coronas, portaveu del Grup Municipal d’ERC

Tres debats separats del mateix tema

El text que ERC i BComú han pactat pel ple extraordinari condemna l’espionatge polític i exigeix una investigació dels fets “en els òrgans pertinents”, així com que s’assumeixin responsabilitats. Del tema, però, hi haurà dos debats més per separat durant el ple ordinari amb les propostes que han presentat Junts i el PSC. Els grups no s’han posat d’acord per debatre els tres textos de forma conjunta en un únic debat.

El text de Junts reclama “una investigació efectiva” per part d’un organisme independent, mentre que la del PSC diu que s’ha de fer a la comissió de secrets oficials. Per Coronas, la proposta dels socialistes demostra que “el tema els incomoda i volen justificar que fan espionatge”, però ha demanat anar més enllà i fer la investigació amb transparència al marge de la comissió de secrets oficials.