La sessió de control del Parlament ha estat la primera oportunitat dels partits d’analitzar públicament el full de ruta que ahir al vespre va presentar el president de la Generalitat, Artur Mas. Les principals incògnites eren saber com reaccionaria Esquerra Republicana, el fins ara soci de govern de Mas. En la intervenció, Oriol Junqueras ha vigilat molt les paraules però s’ha mostrat conciliador amb el president. El líder d’ERC ha dit que està “satisfet” i ha parlat de “disponibilitat al diàleg”. Tot i això, Juqueras ha fugit d’estudi i ha argumentat que “l’àmbit parlamentari no és l’adequat per valorar la intervenció”,  i ha convidat el president a la conferència que farà la setmana vinent, en què exposarà el seu full de ruta.

El president Mas també ha buscat la complicitat de la CUP, a la qual ha instat a “pensar amb calma” en el full de ruta. El diputat de la CUP Quim Arrufat ha exposat els punts d’acord amb la proposta de Mas però també els seus dubtes, com que es “congeli l’agenda social” o que la llista única sigui la única fórmula possible perquè pot anar en contra de la pluralitat de l’independentisme. Iniciativa també ha retret al president que el seu full de ruta no inclogui referències a l’emergència social que viu el país. El diputat Joan Mena ha assegurat que ha Mas que s’ha confós i que, lluny de ser un president que actua, només és un candidat que explica.

Els principals retrets a la proposta de Mas, però, han estat els dels partits contraris a la independència. La líder dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, assegura que el president “s’ha oblidat dels quatre milions i mig de catalans que no volen la independència”. Per tot plegat, ha demanat a Mas generositat i que renunciï al càrrec. Miquel Iceta, del PSC, també ha acusat el president “d’adreçar-se només als que volen la independència” i li ha recordat que hi ha una majoria de ciutadans que, segons les enquestes, volen arribar a un acord amb l’Estat. En tots dos casos, però, l’argument de Mas ha estat el mateix: que deixin a tots aquests ciutadans expressar-se lliurement i votar sobre el futur polític del país. Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha acusat a Mas de fer actes de propaganda política amb Junqueras i ha derivat la intervenció cap a les compareixences de la comissió d’investigació sobre el cas Pujol.

Les entitats sobiranistes, a favor del nou full de ruta de Mas

L’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) han afirmat que donaran suport a la proposta del president de la Generalitat però han reclamat unitat dels partits polítics. La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha dit que s’ha “d’intentar aglutinar al màxim” de manera que “tothom que vulgui votar la independència trobi una llista” i pugui fer-ho. En la mateixa línia ha parlat el president de l’AMI, Josep Maria d’Abadal, que s’ha mostrat decebut pel rebuig d’alguns partits a participar en la llista. Per la seva banda, la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha dit que no faran “d’estrategues polítics” ni tampoc de líders polítics.