Amb el nou govern municipal, el trasllat de la Model va tornar a la casella de sortida. L'equip d'Ada Colau ja ha reiterat en més d'una ocasió que volia revisar el protocol signat el mandat anterior i que obligava l'Ajuntament a construir una presó a la Zona Franca, competència de la Generalitat. Esquerra ha dit que no vol excuses que endarrereixin els equipaments previstos a la zona. Els republicans no es neguen que el consistori posi diners per fer la nova presó i, de fet, que hi hagi o no acord serà clau perquè donin el sí definitiu a la modificació pressupostària. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Si fins ara ha dit que no pensava obrir aquest meló, haurà de rectificar. Que hi hagi una aportació o una ajuda, la que sigui, per tal d'afavorir el ciutadà. Necessitem que la Model estigui als comptes de l'Ajuntament per tal de poder aprovar els pressupostos." Des del govern no es tanquen a parlar-ne i discutir la proposta en el marc del pressupost sense concretar encara si avançaran diners o no. Asseguren que ja hi ha obertes negociacions amb la Generalitat i que, per ara, no hi ha res tancat. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Aquí estem d'un tema que depèn molt de la iniciativa de la Generalitat de Catalunya. Però com a Ajuntament de Barcelona tindrem tota la predisposició al diàleg, el diàleg amb les diverses forces polítiques, al diàleg amb la Generalitat per arribar als acords que calgui." El cas és que Esquerra farà bandera d'aquesta condició i avisa que és l'última oportunitat d'entesa que dóna a Barcelona en Comú. Si el trasllat de la Model s'inclou al pressupost es podrà parlar, diuen, d'una col·laboració més intensa sense descartar entrar al govern.

“Necessitem que la Model estigui als comptes de l’Ajuntament per tal de poder aprovar els pressupostos”, ha afirmat Alfred Bosch. El líder municipal d’ERC ha exigit un acord entre el consistori i la Generalitat per no endarrerir més els equipaments previstos als terrenys de la Model. Bosch no es tanca a què l’Ajuntament avanci diners al govern català per construir una presó a la Zona Franca, tal com es recollia al protocol signat en el mandat anterior i que l’equip d’Ada Colau ja va anunciar que volia revisar. “Demanem que hi hagi una aportació o una ajuda, la que sigui, per tal d’afavorir el ciutadà”, ha dit.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que el govern “està totalment obert” a parlar-ne en el debat pressupostari, sense concretar si avançaran diners a la Generalitat o no. “Estem d’un tema que depèn molt de la iniciativa de la Generalitat, però com a Ajuntament tindrem tota la predisposició al diàleg”, ha afirmat. Pisarello ha afegit que hi ha negociacions obertes amb la Generalitat i que estan en espera que se’ls faci una proposta. En un debat a l’últim ple, a instàncies d’ERC, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va reclamar un paper “rellevant” a la Generalitat per al trasllat de la Model.

“L’última oportunitat”, segons ERC

El líder municipal dels republicans ha fixat aquesta condició pels pressupostos com “l’última oportunitat” per a una entesa amb Barcelona en Comú. Si el govern s’avé a afegir el trasllat de la Model als comptes, Bosch creu que s’obrirà la porta a “una col·laboració més intensa”. No ha concretat si es traduirà en una entrada al govern o no, però ha afirmat que “es podrà parlar del que sigui”. ERC ja va donar suport a l’aprovació inicial de la modificació pressupostària a canvi d’una altra condició que va abanderar: una partida municipal per fer arribar l’L10 del metro a la Zona Franca.