“La guerra no s’acaba”. Així s’han expressat entitats veïnals de Sant Andreu, contràries al pla urbanístic que ha aprovat l’Ajuntament perquè Mémora pugui fer un tanatori a les antigues casernes. Les associacions no accepten el pacte que el consistori ha fet amb l’empresa funerària, que cedirà el 75 % del solar de forma gratuïta per fer-hi equipaments municipals i reclamen recuperar tots els terrenys. “No estem recuperant el 75 %, estem perdent el 25 % a favor d’una empresa privada”, ha denunciat Cristina Galán, de l’Associació de Veïns Sant Andreu Sud.

En una roda de premsa a la seu de la FAVB, que dona suport a les entitats veïnals, Galán ha dit que el compromís que signi ara l’Ajuntament “no serveix per a res perquè ens han demostrat que la seva paraula ja no val res”. Els veïns recorden que el tanatori no formava part del pacte que Ajuntament i entitats van signar el 2006, en què es detallaven els equipaments a fer en les antigues casernes. Per això, en l’anunci que el consistori va fer que es recuperava el 75 % del solar on es farà el tanatori hi veuen “falsedat i cinisme”.

mapa tanatori casernes

Manifestació contra el projecte, el 5 de juny

Amb la intenció de forçar la convocatòria d’una audiència pública al districte, les entitats van iniciar la recollida de signatures i ja en tenen més de 1.600. A més, han convocat una manifestació el dissabte 5 de juny a les 12 h per denunciar “l’espoli de terrenys públics” que anirà des del passeig de Santa Coloma (on s’ha de fer el tanatori) fins a la plaça d’Orfila.

Galán ha descartat portar l’Ajuntament als tribunals per motius econòmics, tot i que ha apuntat que “hi ha causa” i que “amb tota probabilitat la guanyaríem”. Des de l’Associació de Veïns Sant Andreu Nord – Tramuntana, Manuel Muñoz ha criticat que “partits d’esquerra facin polítiques de dreta i benficiïn l’elit econòmica” i ha insistit a recuperar tots els terrenys que el Consorci de la Zona Franca va vendre a Mémora (on es farà el tanatori) per a usos públics.

Confien que el ple aturi el projecte

En un comunicat, l’Ajuntament va admetre que va donar tràmit al pla urbanístic del tanatori perquè s’ajusta a tots els requisits establerts i no es pot impedir la construcció. Després de l’aprovació en Comissió de Govern, l’expedient haurà de passar pel plenari i les entitats veïnals confien en aquest tràmit per aturar l’operació.