19 entitats veïnals de diversos barris de Barcelona han registrat a l’Ajuntament una petició perquè l’alcaldessa, Ada Colau, destitueixi el regidor d’Emergència Climàtica i del districte de Gràcia, Eloi Badia. En un comunicat, asseguren sentir-se menyspreades per les decisions del regidor, a qui acusen de tenir unes “formes esbiaixades, sectàries i de dubtosa qualitat participativa”. Per tot plegat, exigeixen la dimissió de Badia per “una nefasta gestió” que no volen que continuï “ni un dia més” al consistori.

Entre les entitats signants n’hi ha moltes de Gràcia: la Federació de Barris de Gràcia, l’AV Gràcia Nord-Vallcarca, l’Associació de Comerciants Vallcarca, l’AV Vallcarca-Penitents, l’AV Vallcarca-Baró de la Barre, l’Associació d’Estudis Coll-Vallcarca, l’AV Pro-Vallcarca, l’AV Amics del Bosc Turull, la plataforma Protegim l’Interior d’Illa i l’Associació l’Alzina de Gràcia. També n’hi ha de la Zona Fòrum: el Moviment Diagonal Mar, l’AV Front Marítim, l’AV Diagonal Mar, la Coordinadora Veïnal Metropolitana Airenet, l’AV Besòs, l’AV Maresme i l’Associació Zonafòrum.

També signen la petició de dimissió entitats de barris de la ciutat on la implantació de nous tanatoris ha aixecat rebuig veïnal: la plataforma Stop Tanatori Sants-Montjuïc i l’AV Sant Andreu Sud.

Denuncien “menyspreu” als moviments veïnals

L’embrió de la reivindicació neix als barris de Gràcia, sobretot a la zona de Vallcarca i els Penitents, pel rebuig veïnal a la construcció d’habitatge protegit en una parcel·la municipal que s’usa com a zona verda i també pel projecte d’un institut als Jardins Doctor Comas i Llaberia. “El regidor Badia no ens atén, hi ha un menyspreu cap al moviment veïnal si no ets del seu grup”, ha afirmat August Lorente, de l’AV Gràcia Nord-Vallcarca.

Des de la plataforma contrària a la implantació d’un tanatori a l’antic Happy Park de Sants, Josep Maria Martínez critica la “deixadesa” de Badia per no aturar el projecte com a responsable de Cementiris de Barcelona. “En un any no ha trobat ni cinc minuts per atendre’ns”, ha afirmat Martínez, que recorda que han portat el cas al TSJC. Les entitats signants de la zona Fòrum consideren que Badia no atén les reivindicacions contra la incineradora Tersa i recorden que van portar el cas a la Fiscalia de Medi Ambient.

L’Ajuntament diu que hi ha diàleg veïnal

Fonts municipals han assegurat a betevé que el consistori manté diàleg obert amb aquestes i altres associacions veïnals, sobretot les de Gràcia, d’on Badia és el regidor. Sobre l’institut de Vallcarca, recorden que hi va haver participació i que hi haurà una zona verda a prop. Pel que fa als pisos protegits en una parcel·la que s’usa de zona verda, expliquen que una part està qualificada com a habitatge. El consistori reitera el rebuig als projectes de tanatoris privats, però diu que hi ha hagut de donar tràmit perquè s’ajusta a la legalitat.