Ernest Maragall eleccions

El candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia, Ernest Maragall, és qui està més a prop de guanyar les eleccions municipals a Barcelona, segons afirma una enquesta de Gesop publicada pel diari ‘El Periódico’. Maragall obtindria 11 regidors i el 22,5 % dels vots als comicis i guanyaria l’actual alcaldessa i candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, que es quedaria amb nou o 10 regidors i un 20 % dels sufragis (un o dos menys que el 2015), i el candidat del PSC, Jaume Collboni, que sumaria vuit regidors i un 16 % dels suports (el doble que ara fa quatre anys, quan en va obtenir quatre).

Més lluny queda, segons l’enquesta, la candidatura Barcelona pel Canvi – Ciutadans, encapçalada per Manuel Valls, que aconseguiria un 13 % dels vots i sis regidors. La cinquena força del consistori seria la llista de Junts per Catalunya, liderada per Joaquim Forn, que obtindria cinc o sis regidors i un 12 % dels suports. Segons l’enquesta, el PP obtindria un 4,6 % dels vots i quedaria fora del plenari -el mínim necessari per tenir-hi representació és del 5 %-. Tampoc la CUP ni la candidatura de Jordi Graupera no obtindrien representació, amb un 4 % i un 3,5 % dels vots respectivament.

Maragall-Colau, majoria possible

Segons els números del diari ‘El Periódico’, un pacte de govern entre Ernest Maragall (ERC) i Ada Colau (BComú) aconseguiria entre 20 i 21 regidors, i fregaria la majoria suficient per governar sense dependre d’una tercera força política. Un pacte d’ERC amb JxC quedaria amb 16 o 17 regidors, pendent d’altres suports per guanyar les votacions al ple. Segons l’enquesta, una reedició del pacte BComú-PSC quedaria descartada perquè que no arribaria a la majoria. Cal recordar que, en cas que cap pacte entre partits no arribi a una majoria, l’alcalde de la ciutat serà el cap de llista de la candidatura guanyadora de les eleccions.

Els  partits que retenen millor els vots que van aconseguir a les eleccions anteriors són ERC i el PSC. Maragall i Collboni fregarien el 60 % de fidelitat del vot, mentre que Colau només retindria la meitat dels seus votants del 2015. La fuga més important la viu Junts per Catalunya, que perdria tres de cada quatre votants d’ara fa quatre anys. El 36 % aniria cap a Esquerra i el 29 % actualment es declara indecís.