L’última enquesta sobre el 21-D, publicada pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), ha arribat a menys de 24 hores que arrenqui la campanya electoral. Del sondeig se’n desprèn que Esquerra Republicana (ERC) guanyaria les eleccions amb 32 diputats, i estaria frec a frec amb Ciutadans que obtindria una forquilla de 31 a 32 escons. L’enquesta també indica que ni els independentistes ni constitucionalistes aconseguirien majoria absoluta.

ERC, Junts per Catalunya i la CUP sumarien 67 diputats i es quedarien a un escó de la majoria absoluta. Tot i que en diputats guanyaria Esquerra, segons l’enquesta, Ciutadans s’enduria la majoria de vots, amb un 22,5 %.

Junts per Catalunya aconseguiria una forquilla de 25 i 26 diputats, mentre que la CUP en perdria un respecte el 2015, i es quedaria amb 9 escons. Els mateixos que Catalunya en Comú – Podem (9), que també perdrien representació parlamentària.

El bloc constitucionalista (Cs, PP i PSC) sumaria 60 diputats. Segons el CIS, Ciutadans tindria una forquilla de 31 i 32 diputats, guanyant presència al Parlament respecte les últimes eleccions. El PSC també tindria un augment important d’escons, passant dels 16 als 21 després dels comicis. Per últim, el PP en perdria i es quedaria només amb 7.

Puigdemont, el preferit per ser nou president

Tot i que el líder més ben valorat és Oriol Junqueras (ERC), segons l’enquesta el candidat preferit per assumir la presidència de la Generalitat és Carles Puigdemont(JxC), seguit de Miquel Iceta (PSC) i Junqueras (ERC). Inés Arrimadas (Cs) està en quarta posició, seguida de Xavier Domènech(CCP), Xavier García Albiol (PP) i per tancar la llista, Carles Riera (CUP).