enquesta cis 14f eleccions catalunya gràfic

En plena campanya electoral s’ha conegut l’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) abans del 14-F. Segons el sondeig, el PSC de Salvador Illa seria el partit més votat en les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 amb una estimació del 23,7 % dels vots. ERC seria la segona formació més votada, amb el 19,9 %, i Junts (JxC) quedaria tercera en vots amb el 14,6 % del sufragis.

Ja molt més enrere es trobarien En Comú-Podem (8,9 %), Ciutadans (7,9 %) i Vox (6,9 %), que seria la sisena força política amb més vots del Parlament, per davant de la CUP (6,8 %) i el PP (5,8 %). El PDeCAT, amb l’1,5 % dels vots, es quedaria sense representació al Parlament de Catalunya.

Primer sondeig en plena campanya

Aquesta és la segona vegada que el CIS fa pública una enquesta d’aquestes característiques. La primera va ser amb motiu de la moció de censura de Vox, però mai fins ara no ho havia fet en període de campanya electoral. Això ha generat polèmica per l'”ús polític” que, segons alguns partits, ha fet el Govern espanyol de l’enquesta del CIS.

Ara bé, des del CIS expliquen que l’objectiu d’aquesta enquesta “flash”, que no extrapola els vots en escons, és intentar captar el sentit del vot dels indecisos. Es tracta d’un sondeig “més ràpid i pròxim a un determinat esdeveniment polític” que permet “conèixer i valorar millor la realitat en els contextos en què el nombre d’indecisos cada vegada és més gran” i en què “persisteix una alta volatilitat en el vot fins a l’últim moment“.

El 21 de gener, el CIS de Félix Tezanos va publicar un sondeig preelectoral que situava guanyador dels comicis el PSC (30-35 diputats), frec a frec amb ERC (31-33) i amb JxC (20-27) en tercera posició. Ciutadans (13-15) quedava relegat a la quarta posició per davant d’En Comú Podem (9-12), CUP (8-11), PP (7) i Vox (6-10).