L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha finalitzat la substitució de l’enllumenat de tres túnels del front marítim de la ronda del Litoral de Barcelona. Els trams de Colom, Pla de Palau i Poblenou estrenen 927 nous punts de llum LED que permetran estalviar energia i augmentar la seguretat en aquestes carreteres.

El 50 % d’aquestes actuacions estan cofinançades amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), incloses dins el projecte de Millora de l’eficiència energètica i reducció d’emissions mitjançant el canvi de lluminàries convencional per altres de tecnologia LED a l’àmbit de les rondes, del conveni signat entre la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La primera substitució d’enllumenat es va realitzar al túnel de la Vila Olímpica de les rondes durant la primavera del 2020, amb la col·locació de 352 projectors LED. Va ser una prova pionera per estudiar la idoneïtat d’aquest enllumenat a les boques dels túnels.

Més seguretat en la conducció i visibilitat

Amb la substitució de l’enllumenat dels tres túnels de les rondes, aquestes carreteres es convertiran en espais molt més segurs per als conductors, ja que es disminueix així la perillositat de la via i el risc d’accidents en aquestes zones.

Roberto Martínez, tècnic d’infraestructures de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, assegura que “la millora de la seguretat dels túnels suposarà un augment dels nivells lumínics i de la visibilitat durant la conducció“.

Estalvi energètic equivalent al consum anual de 300 habitatges

Segons assegura l’AMB, l’enllumenat LED suposa la implementació d’una economia baixa en carboni, més eficient, neta i sostenible dins de la gestió integral de les rondes. Martínez afirma que “aquestes actuacions afavoriran un estalvi energètic equivalent al consum anual de 300 habitatges“. A més, asseguren que la despesa de les arques públiques es reduirà en 550.000 € anualment.

L’AMB té la previsió de fer tres actuacions més a partir del març del 2023 als túnels de Can Clota, Sant Feliu i Borràs de la ronda de Dalt. Aquestes actuacions completaran la substitució d’enllumenat als túnels de rondes.