Després de diversos ajornaments, finalment el president Puigdemont ha comparegut a les 17 h a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat. En una declaració institucional curta, ha dit que “abans no expiri la meva potestat per convocar eleccions, he considerat la possibilitat d’exercir-la” perquè “és el meu deure i la meva responsabilitat esgotar totes les vies per trobar una solució pactada i dialogada en un conflicte que és polític i que és de naturalesa democràtica”. Tot i això,  Puigdemont ha afirmat que “no hi ha garanties que justifiquin una convocatòria d’eleccions”.

Puigdemont ha afegit que ho havia considerat per “intentar evitar l’impacte de l’article 155 en les nostres institucions”, una aplicació que ha titllat de “fora de la llei, abusiva, injusta i que busca eradicar el soberanisme i tota la tradició de catalanisme”.

Per aquest motiu, ha dit que ara correspon al Parlament decidir què cal fer. “Ningú no té dret a retreure a la part catalana la voluntat de diàleg. Ningú no podrà dir que no he estat disposat a fer sacrificis pel diàleg”, ha dit.