Amb més de 927.000 vots, la formació de Xavier Domènech ha aconseguit pintar les demarcacions de Barcelona i Tarragona de color lila en una victòria inèdita i sorprenent, que no havia previst cap enquesta. El líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha dit en la compareixença per valorar els resultats que a Catalunya ha guanyat el “sí pels drets socials i pel dret a decidir” i ha assenyalat que, “tot i les veus que ens deien el contrari, serem el grup parlamentari català més gran al Congrés dels Diputats”.

Esquerra Republicana ha multiplicat per tres els resultats de 2011 i s’ha situat com a segona força a Catalunya, davant del PSC i Democràcia i Llibertat. La formació liderada per Gabriel Rufián ha aconseguit nou diputats al Congrés i prop de 600.000 suports, en els millors resultats de la història de la formació.

El PSC es manté com a tercera força i ha aconseguit uns 588.000 vots. En relació amb 2011 ha perdut 400.000 suports i, en escons, ha passat de 14 a vuit. La formació encapçalada per Francesc Homs, Democràcia i Llibertat, ha sumat 565.000 vots i vuit escons i ha aconseguit mantenir la victòria a les demarcacions de Lleida i Girona. Es tracta d’un resultat molt baix respecte al que va tenir la formació fa quatre anys -més d’un milió de vots i 16 escons- però en aquell moment participava en els comicis amb les sigles de Convergència i Unió, en coalició amb el partit liderat per Josep Antoni Duran i Lleida. Precisament, Unió Democràtica de Catalunya ha aconseguit uns 64.000 vots, una xifra que no ha superat el mínim del 3 % dels suports necessaris per accedir al Congrés dels Diputats.

El Partit Popular ha perdut 300.000 suports i s’ha situat en sisena posició amb cinc diputats amb 417.000 vots, per darrere de la formació d’Albert Rivera. Ciutadans ha convençut uns 489.000 catalans, un 13 % del suport, que s’ha traduït en cinc escons.

La participació creix gairebé cinc punts

En aquestes eleccions han votat el 71 % dels catalans del cens, fet que representa un increment de 4,8 punts respecte a les generals de fa quatre anys, però una davallada de 6,4 respecte al 77,4 % de catalans que es van mobilitzar per les darreres eleccions del 27-S. La tendència és prou homogènia a les quatre circumscripcions catalanes.

Comparant els resultats a Catalunya d’aquestes eleccions generals i de 2011, no només s’ha reduït l’abstenció sinó també els vots en blanc (gairebé a una tercera part) i els nuls, que ara han estat menys de la meitat.