Junts per Catalunya (JxC) acabarà la campanya d’aquestes eleccions municipals intensificant la pressió sobre ERC, sobretot després que republicans i comuns hagin acordat un cara a cara per a aquest divendres. La número dos de Joaquim Forn, Elsa Artadi, ha tornat a dir que els comicis “no van de Colau o Maragall, sinó de Colau i Maragall o de JxC”, i ha etzibat als republicans que “volem un Ajuntament independentista per canviar-ho tot”. I ha conclòs: “Cal un alcalde independentista“, just després d’haver concretat que JxC vol governar amb els republicans.

Artadi ha retret que l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, vulgui “apuntalar Colau” i ha dit que l’alcaldessa actual i candidata de Barcelona en Comú (BComú) no ha defensat els drets i les llibertats fonamentals. De fet, ha afirmat que “amb el discurs sí que ho ha fet, i penjant el llaç groc uns dies a l’Ajuntament també”, però ha retret que “no ha estat en la negociació amb el Govern espanyol ni amb el PSOE”.

Sobre la possible suspensió dels diputats i senador empresonats, la número dos de JxC s’ha preguntat: “Demanaran a Pedro Sánchez una solució o s’hi posaran de perfil?”, i ha adreçat aquesta pregunta, directament, a Ada Colau, Pablo Iglesias i Gerardo Pisarello, que “sí que s’han repartit la Mesa del Congrés”.

Torra demana un consistori independentista

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha cridat al compromís de l’Ajuntament en la defensa dels drets i les llibertats. Així, ha dit que “necessito un alcalde que sostingui la pancarta de ‘Llibertat presos polítics’ amb totes les conseqüències, i la del dret a l’autodeterminació, amb totes les conseqüències”. Ho ha fet des de la plaça de les Dones de la Motor Ibérica, a Sant Andreu, on ha dit que “volem tornar al país la seva capital“.

El president de la Generalitat ha afegit que “durant els quatre anys de Colau Barcelona no ha estat al costat del país”, una capitalitat que, per exemple, “ha assumit Girona”. És per això que ha reclamat que “a la plaça de Sant Jaume es parli el mateix llenguatge” a un costat i a l’altre.