Dilluns acaba el termini que la Junta Electoral va donar als partits sense representació per presentar els avals per concórrer a les eleccions. Una decisió que els ha obligat a posar en marxa la maquinària de partit. TONI VALLE, PACMA "En principi la reacció es d'enfadar-se molt, d'ira, perquè intenten amb aquestes decisions tirar per terra tota la feina que portes durant molts anys. Però després recondueix aquesta rabia amb ganes de treballar. Ara sortim, i sortim calent, sortim amb força i amb ganes de sortir al carrer i contactar amb la gent." La Junta Electoral només els han donat 10 dies de marge per recollir aquests avals. Algunes formacions, com el Partit Animalista, encara treballen per arribar a les 7.000 signatures que calculen que necessiten per presentar-se, mentre que d'altres, com el Partit Pirata, ja només el queda comptabilitzar les que han recollit. JOAN ROVIRA, Partit dels Pirates "Això que t'ho diguin a mitjans del període de recollida de signatures, és com si et canvien el reglament del partit de futbol a mig partit. A sobre del poc democràtic que pugui ser en si la mesura, hauria de ser clar..." El Partit dels Pensionistes, en canvi, ni tan sols s'han plantejat sortir a buscar aquests avals. No ho veuen possible, però tampoc just ni democràtic posar límits a la participació. JOSEP MARIA BADIELLA, Partit dels Pensionistes "Petites entitats, petits grups que voldrien arreglar la seva cosa concreta i tot plegat, potser els fan nosa a aquests grossos." Les del 25 de novembre són les segones eleccions que obliguen els partits sense representació a presentar avals, però les primeres que afecten el Parlament de Catalunya.

La modificació el 2011 de l’article 169.3 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) obliga els partits sense representació parlamentària a acreditar una sèrie d’avals per poder presentar-se a les eleccions. La llei afecta en principi els representants al Congrés i al Senat i, de fet, les eleccions generals del novembre passat van ser les primeres en què els partits minoritaris van haver de lliurar les firmes d’almenys un 0,1% de la població de les circumscripcions d’on es presentaven.

L’absència d’una llei electoral catalana ha fet que la Junta Electoral Central decidís extrapolar aquesta decisió també al Parlament de Catalunya. El 12 d’octubre ho publicava al Butlletí Oficial de l’Estat i donava de marge fins aquest dilluns 22 d’octubre per presentar prop de 5.700 signatures a tot Catalunya. Els partits han tingut només 10 dies per buscar aquests avals, quan a les eleccions generals del 2011 van disposar de més de dues setmanes. La presentació d’avals no estava prevista en un inici per la Generalitat de Catalunya (de fet, el calendari oficial de les eleccions encara no inclou aquest tràmit) i la decisió de la JEC va agafar per sorpresa els partits extraparlamentaris que volen deixar de ser-ho.

Ha estat, segons expliquen des del Partit Animalista (PACMA) i el Partit Pirata, una tasca per a la qual ha calgut mobilitzar ràpidament tots els militants i simpatitzants. Una mena de “precampanya” que els ha servit, internament, per fer créixer la seva xarxa, però que els ha obligat a activar la maquinària de partit en un temps rècord. Tots dos partits creuen que aconseguiran superar el mínim d’avals a què els obliga la JEC. Tant Pirates com els animalistes han calculat que han de superar en un 20% les 5.700 signatures, perquè aquest és el percentatge de firmes que, per errors de redacció del DNI o repetició de persones, no els van acceptar a les anteriors eleccions.

Pirates de Catalunya va crear l’any passat la plataforma web joavalo.org per tal de donar accés directe a tots els partits extraparlamentaris que recollien avals per presentar-se a les eleccions generals, incloent-hi la possibilitat de descarregar-se els models impresos per recollir les signatures. Arran la decisió de la JEC per a aquestes eleccions, la plataforma s’ha reactivat i dóna accés directe a les campanyes d’avals d’Escons en Blanc i del Partit Republicà d’Esquerres, a més del mateix Partit Pirata. Durant la darrera setmana, altres partits sense representació també s’han aplegat per denunciar la situació de manca de pluralitat democràtica de cara les eleccions del 25 de novembre.

També hi ha petits partits que ni s’han plantejat sortir a buscar aquests avals. És el cas del Partit dels Pensionistes, que a les eleccions del Parlament han desistit de presentar-s’hi. A les eleccions generals de 2011 ho van intentar, però no van arribar al mínim de signatures exigit. I no van ser l’únic partit que es van quedar en el camí cap als comicis. Una quinzena de formacions minoritàries a Catalunya no van repetir el 2011 respecte a les eleccions generals de 2008. Per saber com afectat la reforma de la LOREG i la decisió de la JEC a les eleccions actuals, caldrà esperar al dimecres 24 d’octubre, quan al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya apareixeran proclamades les candidatures a aquestes eleccions al Parlament de Catalunya.