ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO, presidenta del PPC "L'increment de CiU no és determinant en la governabilitat a Espanya mentre que el PP sí que és decisiu a Catalunya. Aquesta és la diferència." ORIOL JUNQUERAS, president d'ERC "Mantenim la nostra proposta de mà estesa al govern del país. Ara bé, si la formació que l'encapçala, CiU prefereix arribar a una entesa amb el PP, que quedi clar que ho accepta perquè prefereix." JOAN HERRERA, secretari general d'ICV "En aquestes eleccions hem superat els nostres sostres i crec que això té especialment mèrit. I això ho haurem de fer amb un grup d'esquerres, un grup plural, un grup que planti cara i un grup a Madrid que construeixi alternatives."

CiU:  pacte fiscal com a condició

El partit guanyador d’aquestes eleccions a Catalunya, Convergència i Unió, ja ha avisat al PP que no se’ls llançaran als braços sense obtenir-ne res a canvi. Josep Antoni Duran i Lleida ha marcat les línies vermelles de la negociació amb la federació nacionalista: “Que ningú no compti amb nosaltres per a una col·laboració estable si no resol abans els problemes de Catalunya, començant pel pacte fiscal.”

El PP augmentarà l’exigència a CiU

Alícia Sánchez-Camacho ha advertit a la federació nacionalista que ja no és determinant en la governabilitat d’Espanya i ha dit que el seu partit serà l’interlocutor del que passi a Catalunya amb el govern central. La presidenta del PPC ha advertit CiU que a partir d’ara seran més “exigents i crítics” a l’hora d’oferir suports per garantir la governabilitat a Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona.

ERC s’ofereix a CiU

Esquerra Republicana de Catalunya mira de fer moviments d’acostament a CiU. El president, Oriol Junqueras, s’ha ofert de forma inequívoca perquè la federació modifiqui la política d’aliances i opti per ERC com a soci preferent. “Si CiU pacta amb el PP és perquè vol pactar amb ells, no perquè no tingui altres opcions”, ha dit el president dels republicans. Junqueras ofereix mà estesa a Convergència per defensar el concert econòmic a Madrid, sempre que el govern posi punt final a les retallades en matèria de sanitat.

ICV-EUiA planta cara

El cap de llista d’ICV-EUiA a les generals, Joan Coscubiela, ha reivindicat l’ampliació de l’espai polític i social del partit dins de la societat, cosa que els consolida com a referent de l’esquerra a Catalunya.  “Avui som els mateixos que fa anys, per amb molta més força, centralitat i musculatura  política”, ha dit. Coscubiela creu que Convergència i Unió és ara més presonera que mai del Partit Popular, que augmentarà l’exigència al Parlament de Catalunya.

PSC: ajornades les decisions fins al congrés de desembre

L’encarregat de valorar els resultats ha estat el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, i no la candidata per Barcelona Carme Chacón, que no ha parlat avui sobre la desfeta socialista. Ara, el futur del partit passa pel congrés que se celebrarà del 16 al 18 de desembre i en el qual s’ha d’escollir la nova direcció del partit. De moment, tres persones han presentat la seva candidatura. Pel que fa als resultats, Iceta ha dit que les xifres obtingudes per la formació en aquests comicis evidencien una “important pèrdua de credibilitat” del projecte polític del PSC.