La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, ha afirmat que el pla incorpora garanties de protecció per als fills de les víctimes de maltractaments, que seran considerats, juntament amb les mares, víctimes de violència masclista.

En aquesta mateixa línia, es crearà una base de dades de menors exposats a situacions de maltractament. En aquest registre s’hi inclouran els nens que són maltractats pels pares o amb mares víctimes de violència masclista, per poder-ne fer un seguiment. No caldrà una denúncia per ser inclòs en el registre: serà suficient amb l’avís d’un professional de la sanitat que sospiti que una dona ha estat víctima de la violència domèstica per incloure els fills en el registre.

Augmenta l’edat mínima per casar-se

Entre les mesures aprovades també destaca un canvi en l’edat mínima en què els joves poden casar-se. Fins ara, tot i que a Espanya l’edat a partir de la qual es pot contraure lliurement matrimoni se situa en els 18 anys, en cas de menors emancipats -aquells que disposen d’un permís judicial o del consentiment dels pares o tutors- se’ls permet casar-se als 14 anys. En aquests casos, aquesta edat mínima s’eleva ara als 16 anys.

També es preveu augmentar l’edat de consentiment sexual, que actualment es troba en els 13 anys. En aquest cas, i segons ha explicat la ministra de Sanitat, Ana Mato, la decisió final es prendrà d’acord amb els partits polítics al Congrés dels Diputats. L’objectiu és elevar aquesta edat en la línia del que fan els altres països europeus, per evitar els abusos a menors i lluitar de manera més eficaç contra la pederàstia.

A les unitats pediàtriques fins als 18 anys

Fins ara, els menors deixaven d’anar al pediatra als 14 anys. El nou Pla d’infància i adolescència vol reforçar la salut integral del menor i, per a això, es farà que puguin seguir anant al pediatra fins als 18 anys. D’aquesta manera, el pla compleix una demanda de les famílies i professionals que tracten nens amb greus problemes de salut.