La nova Diagonal va prenent forma. Voreres més amples que conviden a passejar-hi i que els comerciants no volen que s'omplin exclusivament de terrasses. Ara s'està treballant en un disseny uniforme per tota l'avinguda però abans que s'implanti, els botiguers han fet una petició a l'Ajuntament. Volen que a cada illa de cases no hi hagi més de tres terrasses perquè no mengin espai al vianant. MARTA CANUT, presidenta de l'Associació Diagonal Barcelona "Perquè així no es facin barreres, com passa en altres carrers com a la Rambla de Catalunya, on s'ha creat una barrera enorme de restauradors. I l'ampliació de voreres llavors no serveix per res." Les obres estan revitalitzant l'avinguda i, segons els comerciants, dels 50 locals tancats que hi havia ara fa un any, en queden només 22. Dels nous negocis, una desena de són de restauració, com aquesta botiga restaurant que el David i un altre soci van obrir a l'estiu. Van venir a la Diagonal atrets per la reforma. Quan acabi volen posar una terrassa a fora i veuen amb cert recel els límits que demana l'associació. DAVID RIAL, restaurador "Tendría que ver como se aplica, porque quizás según qué manzana dos-tres terrazas no llega, o según qué manzana dos-tres terrazas son muchas." A finals d'any està previst enllestir les obres als dos extrems de l'avinguda. El tram central s'acabarà a finals de gener de l'any que ve, i entre febrer i març de 2015 la Diagonal lluirà una cara nova per complet. De moment, a alguns vianants no els acaben de convèncer les noves parades de bus entre la calçada i el carril bus i de serveis. En moments s'acumula molta gent en un espai estret i n'hi ha que se senten poc segurs. "Perquè quan plou tens aigua aquí i aigua allà, et deixen mullat. No ho ha lloc on estar. I mira com està la gent! Molt maltractada." L'Ajuntament assegura que la situació és encara provisional i que les parades es protegiran amb una tanca i una marquesina intel·ligent.

Els comerciants han demanat a l’Ajuntament que no hi hagi més de tres terrasses a cada illa de cases, per no reproduir “l’acumulació” de vetlladors que critiquen que hi ha a la rambla de Catalunya i al tram sud del passeig de Gràcia. “Allà s’ha creat una barrera enorme de restauradors, i l’ampliació de voreres llavors no serveix per a res”, ha dit Marta Canut, presidenta de l’associació Diagonal Barcelona. “Volem una avinguda per passejar”, ha afegit. Segons fonts municipals, però, l’ordenació singular de terrasses a la Diagonal encara s’està treballant. En tot cas, remarquen que no es pot limitar el nombre d’establiments sinó l’espai disponible i que cal respectar aparcaments i espais de càrrega i descàrrega. Veuen bé, això sí, que no hi hagi un front continu de terrasses.

L’associació de comerciants encara la recta final de les obres a l’avinguda amb un canvi de nom, Diagonal Barcelona, en lloc de Diagonal Centre. També estan treballant en una nova pàgina web de ressò internacional i, en el futur, preveuen llançar un butlletí digital. Segons l’associació, les obres de transformació estan revitalitzant l’avinguda. Dels 50 locals tancats que hi havia abans d’iniciar els treballs, ara en queden 22. Dels nous negocis, una desena són ofertes de restauració. Un dels nous restauradors, David Rial, ha explicat a BTV que van escollir la Diagonal atrets per la reforma i veu per ara amb cert recel la limitació de terrasses que vol l’associació de comerciants, tot i que espera saber-ne la concreció final per valorar-ho.

Les obres de reforma de l’avinguda avancen segons els calendari previst. A finals d’aquest any s’han d’acabar els treballs a la vorera muntanya del tram més proper a la plaça de Francesc Macià i la vorera mar del tram a tocar al passeig de Gràcia. La part central de l’avinguda, entre Muntaner i la via Augusta, s’ha d’enllestir a finals de gener de 2015. La resta de voreres han de lluir cara nova entre finals de febrer i març de l’any que ve. A les crítiques que ha tingut el nou carril bici de la Diagonal, que finalment tindrà separadors físics, s’hi sumen ara la d’alguns usuaris de l’autobús, que se senten poc segurs a les noves parades. L’Ajuntament explica que la situació és encara provisional i que les parades s’asseguraran amb una tanca i marquesines “smart”.