Els problemes de finançament continuen portant de cap molts municipis: es calcula que el 30% dels ajuntaments catalans no pot pagar les factures. Per fer front a aquesta situació, la vicepresidenta, Joana Ortega, i el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, s’han reunit aquest migdia amb els presidents de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis.

L’alcalde de Sabadell i president de la FMC, Manuel Bustos, ha demanat un calendari de pagaments de tot el deute de la Generalitat amb els ajuntaments. També ha demanat al govern català que concreti com afectaran les retallades el món local i que deixi de condicionar algunes de les seves inversions al cofinançament per part dels ajuntaments. Bustos ha aprofitat per proposar la revisió de totes les lleis autonòmiques que afecten les finances locals i que, assegura, estan ofegant els consistoris. Bustos adverteix que, si no se solucionen tots aquests aspectes, molts ajuntaments podrien trobar-se amb què no poden pagar les nòmines dels seus treballadors: “El que avui és una excepció, el 2012 podria ser una cosa generalitzada.”

A banda del compromís per agilitzar el pagament dels deutes pendents, Ortega ha demanat als alcaldes que comparteixin serveis amb altres municipis per estalviar pressupost i que facin un front comú per pressionar el govern central i retardar al màxim el pagament dels diners que deuen a l’Estat.