Xavier Domènech va sortir ahir de la seva circumscripció per fer campanya a Mallorca i donar suport a la confluència d'Units Podem a les Balears. Ho va fer acompanyat de la plana major del partit: amb els líders estatals, Pablo Iglesias i Iñigo Errejón, amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i amb la vicepresidenta valenciana, Mònica Oltra. Davant de 6mil persones, segons Units Podem MÉS, el partit va reivindicar el seu projecte d'Estat. XAVIER DOMÈNECH candidat d'En Comú Podem "El Partit Popular i el model econòmic, social, cultural i polític del Partit Popular és una agressió directa a totes els terres que banyen el Mediterrani." PABLO IGLESIAS candidat d'Units Podem "Que España es plurinacional, que se hablan diferentes lenguas, que hay diferentes identidades nacionales pero queremos decirles también que tenemos un proyecto de país" Qui també defensava ahir la pluralitat d'Espanya era la socialista Meritxell Batet. Segons la candidata, però, cal concebre aquesta diversitat dins d'una reforma federal de la Constitució que reconegui els drets històrics de Catalunya. MERITXELL BATET candidata del PSC "Necessitem que hi hagi aquest reconeixement de la singularitats de Catalunya, aquest reconeixement dels drets històrics a la Constitució. De l'únic del que s'està parlant tot el dia és d'un procés que no va enlloc i que sabem que no va enlloc. Al final, el punt de partida, el punt d'arribada i el punt de trobada on acabarem tots és la proposta de reforma federal de la Constitució" Des de Mataró, Esquerra va tornar a atacar a En Comú Podem pel referèndum pactat. Ho va fer el conseller de Salut que ahir va entrar en campanya (a la seva ciutat natal) al costat del candidat Gabriel Rufían. TONI COMÍN conseller de Salut "Sabeu per què no serà possible ni tan sols amb sorpasso el referèndum pactat? Perquè el PSOE va renunciar a la Moncloa abans que acceptar un referèndum. Tenim dret a preguntar als amics d'En Comú Podem quin és el pla B" Convergència, en canvi, va ser molt bel•ligerant amb Esquerra. El candidat, Francesc Homs, va criticar Gabriel Rufían que als darrers dies de campanya ha tret importància a les discrepàncies entre Convergència i la CUP FRANCESC HOMS candidat de CDC "No és una discrepància o una visió diferent carregar-se el pressupost per part de la CUP. Si Esquerra vol guanyar com a partit, que guany, nosaltres volem que guany el país. Homs també va criticar que Esquerra digués que no s'ha de competir entre els partits independentistes i que Junqueras erigís els republicans com l'únic partit que pot defensar la dignitat de Catalunya.

En Comú Podem s’ha desplaçat aquest dijous fins a Mallorca per donar suport a la coalició Units Podem MÉS, la confluència del partit a les balears. Tant Xavier Domènech com Ada Colau han participat en un acte -amb Pablo Iglesias com a principal reclam- que ha reunit més de 6.000 persones segons l’organització. El míting ha comptat amb nombroses referències al canvi de govern de les illes, abans en mans del PP. Xavier Domènech ha dit que “el model econòmic, social, cultural i polític del Partit Popular és una agressió directa a totes els terres que banya el Mediterrani”. En aquesta línia Pablo Iglesias ha volgut defensar el seu projecte d’Espanya “plurinacional”, on ha dit que “es parlen diferents llengües i hi ha diferents identitats nacionals”.

Qui també ha volgut defensar la pluralitat d’Espanya són els socialistes. De fet, Meritxell Batet, candidata del PSC, ha desenvolupat en un acte a Gavà la proposta de reforma de la Constitució del seu partit i que diu que és l’única solució política real. Una constitució federal que hauria d’incloure els “drets històrics” de Catalunya.

Els partits independentistes també han tingut actes aquest dijous al vespre. En el cas d’Esquerra el candidat, Gabriel Rufián, s’ha acompanyat de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i el conseller de Salut, Toni Comín, que han intervingut en un míting de campanya a Mataró. Comín s’ha volgut tornar a referir al referèndum que proposa Units Podem per preguntar quin és el pla B que té la formació. Ha dit que ni amb el “sorpasso” al PSOE el referèndum no és possible.

ERC ha tornat a estar molt present en el discurs del candidat de Convergència, Francesc Homs, que s’ha mostrat dolgut per les declaracions dels últims dies dels republicans. Homs ha dit que “si vol guanyar com a partit que guanyi, nosaltres volem que guanyi el país”, en un acte en què també ha participat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.