MARIANO RAJOY, president en funcions i candidat del PP "Quiero dirigir este mensahe de serenidad y de tranquilidad a todos los ciudadanos espanyoles.// Mantienen en los mismos terminos sus derechos en relación al Reino Unido, sus derechos a circular libremente, a trabajar, a cotizar y a recibir pensiones." PEDRO SÁNCHEZ, candidat del PSOE "Lo que sí que tenemos que hacer es una reflexión sobre la irresponsabilidad democrática de algunos de intentar trasladar la ruptura en forma de decisión binària sí o no sobre problemas complejo que necesitan ser resueltos desde la política. Es decir los ciudadanos lo que tienen que hacer es votar un acuerdo, no pueden votar rupturas." XAVIER DOMÈNECH, candidat d'En Comú Podem "Es evident que l'Europa de la troica, l'Europa de l'austericidi, l'Europa que s'ha negat a explicar als pobles europeus que estava negociant el tractat del TTIP.// Aquesta Europa estava en crisi, està en crisi i necessita un debat profund un procés profund a tot Europa." GABRIEL RUFIÁN, candidat d'ERC "La primera idea es enveja, ens fa enveja i parlem, estem parlant d'un polític de dretes, en David Cameron, però ens fa enveja que hagi posat les urnes dues vegades. Primer, al poble escocès i després al poble britànic." FRANCESC HOMS, candidat de Convergència "Han votat ells i això afecta al conjunt de la Unió Europea. Ho dic per aquells de la canterella que les coses s'han de decidir entre tots, doncs quan és una realitat nacional, com és el cas de Catalunya, han de poder decidir els pobles." JUAN CARLOS GIRAUTA, candidat de Cituadans "Un referèndum en què et jugues el futur dels teus fills, dels teus néts, de al teva economia de la teva moneda, del teu rol en el món globalitzat, jugues tot això pequè tens problemes interns, això és una barbaritat i és el que ha fet David Cameron."

Mariano Rajoy, president del Govern espanyol en funcions i candidat del PP, ha enviat un missatge de serenitat i tranquil·litat des de La Moncloa. Ha assenyalat que el procés de desconnexió pot arribar a durar dos anys.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha alertat que la victòria del Brexit és el resultat d’una “confluència entre el populisme i una dreta irresponsable”. En aquest sentit ha volgut posar en dubte el paper que han de tenir els ciutadans a l’hora de votar un referèndum, poder votar acords i no ruptures. La candidata del PSC, Meritxell Batet, n’ha fet referència a primera hora a través del seu compte de Twitter.

Alguns partits creuen que aquest resultat posa en evidència els problemes que té la Unió Europea.

Pel que fa a Ciutadans, Juan Carlos Girauta ha dit que no se saben quines conseqüències tindrà aquest fet per a Europa i que cal “fer un esforç d’integració per impulsar de nou el projecte europeu”. Ha titllat el primer ministre britànic, David Cameron, de “piròman”.

Xavier Domènech, d’En Comú Podem, ha dit que “l’Europa de la troica i l’austericidi està en crisi i necessita un procés de reconstrucció”. Ha dit que el resultat confirma la crisi d’Europa i que és “comparable a la caigua del Mur de Berlín i dels grans moments de la construcció de la Unió”.

Per part de Convergència Democràtica, Francesc Homs ha dit que la votació no l’ha sorprès , “les regles europees s’han fet fosfatina”, ha dit. Quan es tracta de realitat nacional han de decidir els pobles.

ERC valora aquest referèndum amb “enveja, perquè Cameron és un polític de dretes però ha posat les urnes dues vegades”. Davant del resultat, Gabriel Rufián, però, creu que és un fracàs de la UE, que té molt a millorar, tot i que ho considera una victòria per als demòcrates.

Últim dia de campanya

Alguns candidats han volgut aprofitar l’últim dia de campanya, coincidint amb Sant Joan, per fer un altre tipus d’actes, molt més relaxats i festius. És el cas de Xavier Domènech, d’En Comú Podem,  que ha organitzat un míting i arrossada a Nou Barris.

O Francesc Homs, aficionat a la bici, que ha aprofitat un acte a Monistrol de Montserrat per arribar-hi amb bicicleta.