Les eleccions europees del 2019 seran el 26 de maig, coincidint amb les eleccions municipals420 milions d’europeus dels 28 estats membres poden votar aquest diumenge. A Catalunya, les persones que tenen dret a vot a aquestes eleccions al Parlament Europeu 2019 són 5.646.404. Fa cinc anys, però, més de la meitat dels europeus van decidir no exercir el dret.

eleccions europees 2019

Com està format el Parlament Europeu?

El Parlament Europeu s’escull cada cinc anys i està format per 751 diputats, que s’atribueixen a cada estat en funció de la seva població. Espanya és el quart estat amb més eurodiputats, al darrere d’Alemanya, França i Itàlia.

parlament europeu

Eleccions europees a Catalunya: la representació al Parlament Europeu

Espanya escull 54 dels 751 eurodiputats. Les eleccions europees funcionen per circumscripció única i, per tant, qualsevol persona, des de qualsevol punt de l’estat, pot votar per qualsevol de les 32 candidatures que s’hi presenten. A més, no hi ha un llindar mínim de percentatge de vot.

Quins són els grups polítics europeus?

El PP, encapçalat ara per Dolors Montserrat, s’integra en el Grup Popular Europeu, que el 2014 va obtenir 217 escons. El PSOE, amb Josep Borrell com a cap de llista, s’integra en el Grup Socialista, que a les eleccions anteriors va aconseguir 186 diputats.

El tercer grup, ja amb molts menys diputats, són els Conservadors Europeus i Reformistes, amb 75 escons, liderat per partits euroescèptics. Ciutadans, amb Luís Garicano al capdavant, forma part del grup ALDE, l’agrupació de partits liberals, que ara té 68 diputats. Històricament, Convergència Democràtica de Catalunya formava part d’aquest grup, però el PDeCAT en va ser expulsat fa mig any. Ara la candidatura de Junts per Catalunya – Lliures per Europa, liderada per Carles Puigdemont, es presenta en solitari i sense aliances ni a Espanya ni a Europa.

La coalició Unides Podem, encapçalada aquest 2019 per María Eugenia Rodríguez Palop i amb Ernest Urtasun de número tres, s’afegirà al grup Esquerra Unida Europea, que el 2014 va obtenir 52 eurodiputats. També té 52 eurodiputats el grup Verds ALE, Aliança Lliure Europea. El grup d’Ara Repúbliques, la llista l’encapçala pel líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, que integra Bildu i el BNG.

Les funcions del Parlament Europeu

El Parlament Europeu escull el seu president i també els del Consell Europeu i la Comissió Europea. A més, analitza i aprova les candidatures dels comissaris europeus. Al marge d’escollir aquestes presidències i càrrecs, es dedica a fiscalitzar la Comissió i a aprovar els reglaments i les directives que conformen el corpus legislatiu europeu.