FRAN HERVÍAS, secretari d'Acció Política de Ciutadans "Nosaltres estem a Facebook, a Twitter i a YouTube, que també és el nostre 'buque insignia' del 2.0." "És el canal polític més vist, no només a Catalunya sinó fins i tot de tot Espanya. Tenim els vídeos rècord polítics més vists, com el nostre espot electoral." "Dins de Facebook, som la comunitat més activa de tots els altres partits polítics catalans. Nosaltres portem la 'fan page' del partit. Posem l'actualitat política i els mateixos activistes, no cal que els diguem res, ells mateixos comenten l'actualitat política, en parlen, fan el típic 'compartir' o el 'retweet'..." "I una altra cosa que farem durant la campanya serà una festa amb la gent de Facebook. Amb les joventuts també, anirem un dia a prendre unes copetes amb la gent que ho desitgi de Facebook. Per tant, estem implantant que la xarxa social no sigui de pantalla d'ordinador a pantalla d'ordinador sinó que darrere d'aquestes pantalles hi ha persones, i que es coneguin." "Utilitzem la campanya 2.0 per apropar-nos al ciutadà. Una política responsable i transparent." "Vam néixer el 2006, vam néixer ja dins d'aquest espai virtual d'Internet. El nostre eix natural de comunicació és la xarxa." "Ell és qui porta des de la seva Blackberry... a més es veu, perquè es nota quan escriu, de vegades a correcuita, entre un acte i un acte, fins i tot pot abreviar-ho per escriure més ràpid. I això a la gent li agrada, perquè realment és ell, és la persona que realment porta el seu Facebook i qui parla directament amb la gent." "La gent pot entrar a la 'fan page' de Ciutadans i veuran gent que és independentista, amb la seva estelada i els seus comentaris. I es deixen allà lliurement. El que es fa és un debat, dins del respecte, un dóna l'opinió, l'altre l'altra, i ens agrada. Per això és l'èxit que tenim nosaltres dins les xarxes 2.0, que fem de la llibertat dins de la xarxa 2.0 el nostre eix bàsic perquè la gent pugui parlar i interactuar."

L’èxit de YouTube

Abans de començar la campanya electoral, l’espot “Rebélate” de Ciutadans ja ha superat les 420.000 reproduccions a YouTube. L’han vist milers de catalans, però també moltes persones de la resta d’Espanya i d’arreu del món. Segurament hi ajuda el fet que els i les protagonistes hi apareguin despullats, seguint l’exemple del candidat Albert Rivera en el cartell electoral de fa quatre anys. Però l’espot aconsegueix transmetre el seu missatge.

Ciutadans està molt satisfet de l’èxit dels seus vídeos a Internet, tant que en fan el puntal de la seva campanya a la xarxa. No només hi pengen espots, també reportatges de les seves activitats i les aparicions en públic del candidat. Albert Rivera té també el seu propi videoblog. L’aposta de Ciutadans pel vídeo no és nova: ja abans de la precampanya, van aconseguir que una intervenció parlamentària de Rivera (12′) superés les 120.000 visites.

Nadius d’Internet

Es tracta d’un partit jove, perquè va néixer el 2006 i perquè molts dels seus integrants no passen dels 40. Segons el secretari d’Acció Política de Ciutadans, Fran Hervías, això es nota en què tota la comunicació interna es vehicula per la xarxa sense problemes. I, per exemple, els militants no tenen carnet sinó un accés personalitzat al web del partit.

Personalment, Albert Rivera passa per ser un dels candidats amb més habilitats a les xarxes socials. Sempre és ell mateix qui actualitza els seus perfils a Facebook i a Twitter, tot i que l’activitat diària de vegades no li permeti fer-ho molt sovint.

C’s Team, la comunitat de Ciutadans

L’altre eix de l’acció de Ciutadans a la xarxa és el C’s Team, una comunitat d’unes 200 persones la meitat de les quals tenen perfil propi a Facebook. La resta fan de voluntaris de campanya o apareixen, per exemple, fotografiats amb el cartró pluma de “Rebélate”.

La xarxa de bloggers va per una altra banda. Hi ha un web específic que recull les darreres publicacions als blogs afiliats a la Red Ciudadana. També una xarxa específica de joves de Ciutadans i tot un catàleg de blogs i webs de les diferents organitzacions territorials.

Ciutadans també disposa d’un compte obert a Flickr, la principal xarxa social de fotografies. Hi pengen imatges de quasi tots els actes on participa Albert Rivera, que és l’únic protagonista d’aquesta galeria d’imatges.