Per primera vegada totes dues bandes de la taula s'han posat d'acord amb el deute que la Generalitat té amb l'Ajuntament. (postpo lateral) El govern català ha reconegut la xifra dels 90 milions d'euros i s'ha compromès a pagar al consistori abans que acabi l'any. I a partir de 2017, tot el deute que es generi s'haurà de tornar abans de sis mesos. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "No només hi haurà aquest reconeixement d'obligacions regular, aquest deute que es va generant entre Generalitat i Ajuntament, sinó que sobretot hi haurà calendari de pagaments. Un calendari de pagaments que s'ha anat agilitzant darrerament doncs això es posarà per escrit." On no hi ha hagut acord és amb l'anomenat "deute ciutadà" que reclama l'alcaldessa, ja que assegura que des de 2011, a causa de les retallades, la Generalitat ha deixat d'invertir 58 milions d'euros l'any en els consorcis de salut, educació o cultura. El "top manta" ha estat un altre dels temes centrals de la reunió. Aquest estiu Mossos i Guàrdia Urbana es reuniran setmanalment per millorar la coordinació, i patrullaran junts a la zona del port i al metro per evitar l'ocupació de l'espai públic. El govern català s'ha felicitat pel que considera un canvi de rumb de l'Ajuntament pel que fa a la venda a la manta. MERITXELL BORRÀS, consellera de Governació i Administracions Públiques "Després d'un temps amb uns missatges contradictoris, a dia d'avui s'accepta i es veu que és un problema que existeix i que s'havia produït un efecte crida i que la nostra actuació anirà vinculada a una actuació clara de la Guàrdia Urbana." Les gairebé tres hores de reunió també han servit per crear un grup de treball sobre la taxa turística. Ara l'Ajuntament gestiona un terç del que es recapta a la ciutat, però en reclama el 100 per cent. El termini per arribar a un acord serà de sis mesos, però la Generalitat ja s'ha mostrat reticent a fer-hi canvis.

El conflicte generat pel “top manta” era un dels temes principals que s’havien de tractar a la comissió mixta entre les dues administracions. Com a resultat de les converses -que han comptat amb la participació de bona part del cartipàs municipal i de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per part de la Generalitat- s’ha acordat que la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra es reuniran un cop a la setmana per analitzar la situació durant l’estiu.

A banda de les mesures policials, Ada Colau assegura que l’Ajuntament lluitarà amb mesures socials, però reclama més coordinació entre ajuntaments, Generalitat i Govern espanyol, a qui demana que també assumeixi les seves competències. En declaracions al programa ‘Entrevista a l’alcaldessa’, de BTV, Colau ja va denunciar que l’estat no fa tot el que pot.

La Generalitat pagarà el deute

La trobada, que ha durat més de tres hores, ha donat més fruits: la Generalitat ha reconegut el deute amb l’Ajuntament, que el govern municipal marca en 90 milions d’euros i el pagarà. Es farà un calendari per determinar els pagaments que s’efectuaran i s’ha marcat el final d’aquest any per sufragar-ne la totalitat. A partir de 2017, a més, la Generalitat es compromet a anar retornant el deute que es generi en un termini màxim de 180 dies.

En la qüestió econòmica, el consistori també ha reclamat poder gestionar el 100 % dels ingressos generats per la taxa turística, de la qual només en rep un terç actualment. Com a resposta, es crearà una comissió per estudiar-ho i haurà de donar una resposta en els propers sis mesos.