Una vintena de síndics de greuges europeus participen aquest dilluns i dimarts en el seminari Reptes dels drets humans a Europa: populisme? Regressió de drets i el paper de l’ombudsman”, al Parlament de Catalunya. Al punt de mira hi ha l’increment dels discursos xenòfobs i d’ultradreta que vulneren els drets de les persones per debatre i analitzar quin rol han d’adquirir els síndics.

Per això Rafael Ribó -amfitrió del seminari i president de l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IOI) a Europa- ha instat els seus col·legues europeus a ser “d’antuvi actius” i a tenir una “activitat pròpia molt més enllà de ser purament observadors”. Ribó ha assegurat que a Europa hi ha “drets humans fonamentals que estan sent malmesos”, amb relació al tracte que estan rebent els refugiats quan piquen a la porta del continent: “Hi ha agressions a la gent jove, a la gent gran, a la igualtat de gènere i a la capacitat de viure”, ha sentenciat.

Quan l’emergència es fa estructural

El síndic de greuges grec, Andreas Pottakis, ha assegurat que la pitjor època de la crisi humanitària dels refugiats -i, per tant, de l’auge dels populismes- ja ha quedat enrere. Ara que -diu- la situació s’ha estabilitzat, ha demanat a les administracions comunitàries “no tractar més la qüestió com a emergència, sinó com una situació de drets humans”. Per la seva banda, la defensora del poble espanyol, Soledad Becerril, ha defensat la gestió d’Espanya en l’acollida de refugiats, tot i quedar lluny de l’objectiu d’absorbir 17.000 sol·licitants d’asil: “Hi ha hagut problemes en l’arribada des de fora, en especial Itàlia i Grècia”, ha dit.