El PSC ratifica el suport a Pere Navarro i, la seva rival, Montserrat Tura ha estat la primera en felicitar-lo. Minuts abans prop de 400 delegats votaven per escollir candidat, en un procés exprés que s'ha hagut d'improvisar arran de la convocatòria d'eleccions anticpades i que ha impedit la convocatòria d'unes primàries obertes. Amb la garantia de saber-se favorit, Pere Navarro ha posat les seves cartes sobre la taula, ha dit que votaria "no" en un referèndum sobre l'autodeterminació i s'ha presentat com el candidat contrari a la independència. PERE NAVARRO, candidat del PSC "Qui vulgui amb el seu vot que el nostre país començi un camí impossible cap a la independència, té altres paperetes. No volem ni el xoc de trens de CiU ni la Guàrdia Civil del PP." Navarro també ha fet una crida als seus. Davant unes enquestes electorals dolentes ha demanat que el partit es mantingui fort i unit, en una clara al·lusió a les darreres polèmiques amb Ernest Maragall. Montserrat Tura però ja li ha contestat que amb ella no hi compti. MONTSERRAT TURA, PSC "He pres la decisió de no anar a les llistes de les eleccions d'aquest 25 de novembre." I un cop escolli Pere Navarro com a candidat ara comença la cursa de cara a la campanya. amb la incògnita de saber qui serà el número 2, el que sí està clar és que Daniel fernández dirigirà la campanya electoral.

Després de ratificar la proposta de l’executiva de no celebrar primàries per manca de temps, els consellers nacionals han escoltat els discursos dels dos precandidats: Montserrat Tura i Pere Navarro. Per ser-ho, una i l’altre han hagut d’acreditar l’aval previ d’almenys el 10% dels membres del Consell Nacional. Tura ha presentat 57 signatures i Navarro, 146. L’executiva va decidir divendres rebaixar del 15% al 10% el nombre d’avals necessaris per facilitar la presentació de candidatures al Consell Nacional, vist que l’elecció del candidat en unes primàries obertes a la ciutadania era impossible en els menys de dos mesos que falten per a les eleccions.

En el discurs de presentació de la seva candidatura “per ser presidenta de la Generalitat”, Tura ha demanat l’impuls d’una reforma de la Constitució per permetre una consulta legal en què els catalans exerceixin el seu dret a l’autodeterminació. Tura ha insistit que el partit no pot ignorar el clam de la ciutadania. De la seva banda, Pere Navarro ha deixat clar que el seu partit no és independentista i que només acceptaria la celebració d’un referèndum que s’ajustés a la legalitat.

Un cop el Consell Nacional s’ha pronunciat, Montserrat Tura ha confirmat que no anirà a les llistes del PSC a les properes eleccions. També ha aclarit que tampoc no acceptarà l’oferta d’ERC per integrar-se a la seva candidatura, perquè ho trobaria “poc lícit”.

Sense primàries

El 12è Congrés Nacional del PSC, celebrat el desembre passat amb el lema “Nou PSC”, va introduir un canvi als estatuts del partit perquè els candidats a la presidència de la Generalitat fossin triats en unes eleccions primàries “a la francesa”, és a dir, com les que van convertir François Hollande en el candidat dels socialistes francesos: obertes a la participació de qualsevol elector que s’hi inscrivís prèviament abonant una quota simbòlica d’un euro. La comissió designada pel PSC per elaborar el reglament de funcionament d’aquestes primàries no ha arribat a fer-ho, malgrat que alguns moviments interns reclamaven des de fa un mes la convocatòria d’aquestes primàries.