Promoció exterior, serveis socials i biblioteques

El plenari ha començat amb tres informe sobre actuacions que s’han fet durant el mandat. El primer tinent d’alcalde, Jordi William Carnes ha explicat el què s’ha fet en matèria de promoció exterior. Creu que la ciutat s’ha reposicionat després dels Jocs Olímpics de 1992, i s’ha treballat per afavorir les exportacions i captar inversions. Ha destacat que la ciutat és una de les més ben situades per captar inversions, i que s’ha incorporat propostes d’altres grups, com l’obertura de consolats de mar, a proposta d’ERC. De la seva banda l’oposició acusa el govern d’excés de cofoisme i de voler buscar els els indicadors interessats.

El balanç dels serveis socials l’ha fet Ricard Gomà, que ha destacat que la ciutat té un catàleg de serveis socials orientats a fer una Barcelona més cohesionada. Diu que aquest apartat no pateix retallades, ja que es passa dels 118 milions el 2010 als 130 milions d’euros el 2011. CiU ha dit que la realitat no s’ajusta a l’informe i que el nombre d’assistents socials en algunes zones és clarament insuficient. ERC creu que s’ha avançat però es pot fer més i el PP deixa el debat per a les comissions.

Pel que fa a l’informe de biblioteques,  la regidora Imma Moraleda destaca que tots els barcelonins tenen una biblioteca a menys de 20 minuts de casa. Ha explicat que s’ha passat de 36 a 42 equipaments, amb ampliació d’horaris i serveis. El pla, consensuat amb els grups el 1998 quan Ferran Mascarell era el regidor de cultura,  ha invertit un total de 103 milions d’Euros, 40 en l’últim mandat. L’oposició ha fet notar algunes mancances al pla. Jaume Ciurana (CiU) ha denunciat que els veïns de Sarrià-Sant Gervasi no tenen una biblioteca a vint minuts de casa, i ha criticat el retard de la biblioteca central urbana. Àngels Esteller (PP) també ha demanat la construcció de la biblioteca de Sarrià-Sant Gervasi. De la seva banda, Ricard Martínez (ERC) ha destacat el valor arquitectònic d’aquests edificis i Elsa Blasco (ICV) ha elogiat el pla de biblioteques.

Es podrà fraccionar el pagament de la recollida de residus

Xavier Trias ha explicat que diversos professionals de la ciutat han rebut un requeriment perquè abonin el preu públic de recollida de residus, pendent de cobrament des del 2007. Per tal de minimitzar l’impacte econòmic en els negocis, els nacionalistes han presentat una proposta per poder fraccionar aquest impost. Consideren que l’Ajuntament no ha estat diligent amb el tema. La proposició -que ha estat rebuda via Twitter- s’ha aprovat amb l’abstenció del Partit Popular.

Model comercial sí. Certificats per als immigrants, no.

El ple ha rebutjat la proposta del PP que demanava que l’Ajuntament fes certificats de convivència i integració pels immigrants. Els populars justifquen aquesta mesura per mirar si la integració dels immigrants és efectiva. La resta de grups ha qualificat la mesura d’oportunista. Més èxit ha tingut la proposta d’ERC, sobre el model comercial de la ciutat.  Els republicans han demanat suport del consistori al petit i mitjà comerç i s’han oposat al model “madrileny” de liberalització d’horaris comercials. Portabella ha dit que aquest model només beneficia els més grans, i destrueix el petit comerç tradicional.

El ple també ha aprovat una declaració de rebuig a la involució de les hisendes locals,  una sobre la gestió d’infraestructures a l’aeroport, o una altra de rebuig a la sentència del suprem sobre la immersió lingüística a les escoles. La polèmica ha arribat quan Convergència i Unió ha acusat el govern municipal de voler ocultar les dades de les campanyes de publicitat institucional. Sònia Recasens (CiU) i Jordi William Carnes (PSC) han començat una pica-baralla al ple sobre les campanyes de publicitat. La regidora nacionalista ha demanat una resposta, i el tinent d’alcalde ha dit que faria arribar les dades al secretari municipal.