El president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí, ha insistit, quan ha pres la paraula, que “el més important és concretar la xifra” del deute. “L’Ajuntament diu que és de 236 milions d’euros i el PP la incrementa fins als 300 milions. Els barcelonins tenen dret a saber quina és l’exacta”. Per això, els socialistes han proposat “crear una comissió bimensual amb els representants dels cinc grups que revisi el deute acumulat”. Els socialistes també han demanat un calendari de retorn del deute i la revisió periòdica dels convenis que lliguen les dues administracions.

Segons Martí, el govern de Trias hauria de seguir l’exemple d’altres administracions, com la Diputació, “que ja ha enviat una carta a la Generalitat per reclamar el deute pendent i, fins i tot, s’està plantejant un recurs. Altres administracions mouen fitxa seriosa perquè aquests diners no caiguin en l’oblit”, ha sentenciat.

El líder del PP, Alberto Fernández Díaz, ha coincidit també a reclamar la xifra exacta del deute i s’ha preguntat: “Què farem per frenar aquesta sagnia?“. Jordi Portabella (UxB) ha demanat que el deute es pugui compensar amb el retorn d’”actius de futur”, com ara edificis que l’Ajuntament va cedir a la Generalitat. Portabella ha afegit que “la coincidència de tres grups és fruit d’una preocupació sincera. Això s’ha de resoldre. No podem estar en un buit on no sabem què ens deuen ni quan ens ho tornaran”.

Iniciativa, que ha donat suport a les proposicions del PSC, PP i UxB, ha dit, per boca de Joaquim Mestre que “hem escoltat moltes excuses, però cap exigència real. Hi ha un problema de pèrdua de confiança. No hem conegut mai un govern tan subordinat a la Generalitat. Ha de cooperar, per descomptat, però avui no tenim un govern deslleial, sinó subordinat, sense lideratge ni fermesa per defensar els interessos de la ciutat. Barcelona ha perdut la veu pròpia per capitanejar el municipalisme català”.

El debat s’ha encès quan hi ha intervingut la segona tinenta d’alcalde, Sònia Recasens, que ha respost a l’oposició: “Estan cometent una greu irresponsabilitat. De tant repetir les mentides se les acabaran creient. Barcelona no té un problema de finances, deixin de confondre la ciutadania. Prova d’això és que hem provisionat una molt bona part d’aquest deute, que no vol dir condonar. Precisament provisionar és prova de solvència, de rigor, malgrat que a curt termini aquests 138 milions no ens els pagaran. Podem fer tots els debats que calgui però no poden mentir ni confondre la ciutadania. Amb les mentides pretenen espatllar la solvència econòmica de la ciutat”. Recasens sí que ha anunciat que el govern aportarà trimestralment a la Comissió d’Economia i Hisenda l’estat del deute, “amb indicadors per estudiar i debatre el que calgui”.

A continuació, Jordi Martí (PSC) ha tornat a parlar per reclamar a l’alcalde que respongués. “27 regidors demanen que es creï una comissió. Ho faran? Sí o no? No m’ha quedat clara la resposta de Recasens i crec que és exigible la seva resposta! 27 de 41 li demanen fer una cosa molt concreta”, ha assegurat Martí pujant de to, i després ha afegit: “Li costarà perquè li demanem posar sota control el govern municipal, perquè no ens en refiem”. El líder socialista ha estat també contundent quan ha afirmat que “el que no s’hi val és perdonar. Hi ha un acord que portarem fins a les últimes conseqüències”.

Alberto Fernández Díaz (PP), en la seva segona intervenció, ha dit que és conscient de les dificultats, “però ara vostè és l’alcalde i a vostè li exigim i reclamem que Barcelona sigui tractada com a capital de Catalunya. Li demano que sigui motor de Catalunya i que no estigui subordinada als interessos partidistes de CiU”.

Jordi Portabella (UxB) hi ha afegit un ingredient nou quan ha recordat que “la Generalitat ens deu calers, però l’Estat tampoc no ens paga el que ens ha de pagar”. El líder d’ERC ha demanat a la resta de grups que no denunciïn només uns deutes i n’amaguin uns altres. I a l’alcalde, que no intenti compensar els deutes amb la venda d’actius propis de l’Ajuntament.

Des d’ICV-EUiA, Joaquim Mestre ha recuperat el torn de paraula per insistir al govern municipal que faci un gest “per refer la confiança”: deixar sense efecte la decisió d’aportar diners municipals per al tancament de Spanair, tal com ja li havien demanat unànimement tots els grups de l’oposició.

La regidora Sònia Recasens ha rebutjat finalment la formació d’una comissió específica i ha instat l’oposició a fer el seguiment dels deutes amb l’Ajuntament cada dos o tres mesos a la Comissió d’Economia. Segons Recasens, les xifres que s’han donat “no són reals”, perquè no tenen en compte els pressupostos tant de les dues administracions com de tots els organismes que en depenen. I ha acusat els grups d’esquerres d’haver deixat el gruix dels deutes pendents quan van deixar el govern. Encara hi ha hagut temps per una última petició de Jordi Martí perquè l’alcalde intervingués, cosa que Trias no ha fet, i Martí li ho ha recriminat: “El més greu que ha passat avui és que l’alcalde calla. I jo li demano que respongui”.

La proposició del PSC només ha tingut en contra el vot dels regidors de CiU. Com la del PP, que també ha tingut l’abstenció del grup d’Unitat per Barcelona. Pel que fa a la proposició presentada per UxB, hi han votat a favor PSC i ICV-EUiA, i PP i CiU s’han abstingut.