ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Una cosa és que sigui l'àrea metropolitana de Barcelona perquè Barcelona és la capital de Catalunya i concentra un milió 600mil habitants. Però nosaltres volem que el territori metropolità sigui un territori d'igualtat d'oportunitats, d'igualtat de tracte i on tots els municipis comptin per igual, on no hi hagi ciutats de primera, segona o tercera."

A l’estil de les jornades de debat obertes que ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona amb el Programa d’Actuació Municipal, ara l’Àrea Metropolitana també s’obre a la ciutadania per enriquir el programa de govern d’aquest mandat, el Pla d’Actuació Metropolità. El procés va començar el 30 de març i s’allargarà tot l’abril amb un total de sis jornades de debat presencial obertes a tothom. Cadascuna aglutina un grup de municipis propers i amb reptes similars, i aquest dimarts ha estat el torn de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Montgat i Tiana.

L’acte l’han obert l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté i la presidenta de l’Àrea Metropolitana, Ada Colau, que han fet una exposició breu dels reptes de l’AMB i també d’aquesta zona concreta. Un dels temes que s’ha posat sobre la taula és el Pla Besòs, que els alcaldes de la zona van presentar al febrer amb l’objectiu de convertir l’eix Besòs en una nova centralitat metropolitana i sens dubte, és un dels reptes del mandat. Colau també ha posat èmfasi en la necessitat que les ciutats cooperin entre elles per assolir objectius comuns, més enllà de la capitalitat evident que pot tenir Barcelona.

A banda d’aquestes jornades presencials, l’AMB també ha posat en marxa un portal web on consultar el document marc del PAM i fer-hi les aportacions oportunes. De moment, la participació és força baixa i el suport a cadascuna de les propostes és gairebé nul. El principal motiu, segons l’Àrea Metropolitana, és el gran desconeixement de la institució per part de la ciutadania, ja que les competències d’aquest òrgan sovint són massa àmplies i a massa llarg termini.

L’AMB, la gran desconeguda

L’Àrea Metropolitana és encara una institució amb molt poca visibilitat de cara als ciutadans tot i la seva importància estratègica. Aglutina 36 municipis, on viu gairebé la meitat de la població de Catalunya, i des d’on s’aporta més del 50 % del PIB del país. Són només algunes dades que ens poden ajudar a entendre la importància de les decisions que pren el govern metropolità i que estan substancialment definides en el Pla d’Actuació Metropolità 2016-2019.